IP & IK-waarden

IP en IK-waarden zijn een belangrijk onderdeel van de bescherming van elektrische en elektronische apparaten. Ze geven aan hoe goed een apparaat bestand is tegen invloeden van buitenaf, zoals stof, water, mechanische schokken, trillingen en vandalisme.

De IP-waarde gaat over de bescherming tegen stof en water, de IK-waarde geeft de bestendigheid tegen mechanische schokken, trillingen en vandalisme weer.

Opbouw en uitleg van de waarden

IP-waarden
Er zijn twee cijfers die de IP-waarde van een apparaat aangeven. Het eerste cijfer geeft aan hoe goed het apparaat beschermd is tegen stof en andere solide voorwerpen. Het tweede cijfer geeft aan hoe goed het apparaat beschermd is tegen water. Het eerste cijfer kan variëren van 0 tot 6, waarbij 0 het minst beschermend is en 6 het meest beschermend. Het tweede cijfer kan variëren van 0 tot 8, waarbij 0 het minst beschermend is en 8 het meest.

Een apparaat met een IP-waarde van IP67 is zeer goed beschermd tegen stof en kan zelfs volledig stofdicht zijn. Het is ook goed bestand tegen water, maar kan alleen worden ondergedompeld in water tot een diepte van 1 meter voor 30 minuten. Een apparaat met een IP-waarde van IP68 is zowel volledig stofdicht als waterdicht en kan worden ondergedompeld in water tot een diepte van 1,5 meter voor langere tijd.

 IP

Eerste cijfer

Tweede cijfer

 0
Geen bescherming
Geen bescherming
 1
Bescherming tegen vaste voorwerpen met een diameter groter dan 50mm
Bescherming tegen druppels
 2
Bescherming tegen vaste voorwerpen met een diameter groter dan 12mm
Bescherming tegen druppels, vallend op een hoek van 15°
 3
Bescherming tegen vaste voorwerpen met een diameter groter dan 2,5mm
Bescherming tegen spatwater, tot een hoek van 60°
 4
Bescherming tegen vaste voorwerpen met een diameter groter dan 1mm
Bescherming tegen plenswater
 5
Bescherming tegen stof
Bescherming tegen lichte sproeistralen
 6
Volledige bescherming tegen stof (stofdicht)
Bescherming tegen stortbuien
 7
-
Dompeldicht (30 minuten tot 1m diep)
 8
-
Waterdicht

IK-waarden
Er is één cijfer dat de IK-waarde van een apparaat aangeeft. Dit cijfer kan variëren van 0 tot 10, waarbij 0 het minst beschermend is en 10 het meest.

Een apparaat met een IK-waarde van IK10 is zeer goed bestand tegen mechanische schokken en trillingen. Het kan bijvoorbeeld worden gebruikt in een omgeving waar het wordt blootgesteld aan frequente stoten of trillingen, zoals in een industriële of bouwomgeving. Een apparaat met een lagere IK-waarde, zoals IK5, is minder bestand tegen deze omstandigheden en kan beschadigd raken als het wordt blootgesteld aan intense schokken of trillingen.

Het is belangrijk om de IK-waarde van een apparaat te kennen voordat je het gebruikt, zodat je weet of het geschikt is voor de omstandigheden waarin je het wilt gebruiken.

 IK

Weerstand tegen

 00
Geen weerstand
 01
Schokken van 1,5J
 02
Schokken van 0,2J
 03
Schokken van 0,35J
 04
Schokken van 0,5J
 05
Schokken van 0,7J
 06
Schokken van 1J
 07
Schokken van 2J
 08
Schokken van 5J (Glazen of polycarbonaat afgeschermd,
beschermd tegen vandalisme)
 09
Schokken van 10J
 10
Schokken van 20J (vandaalbestendig gesloten armatuur)

Onze outdoorproducten met IP en/of IK certificering

KommaGo heeft in meerdere productcategorieën een outdoor variant met een IP en/of IK-certificering. Denk hierbij aan outdoor camera's, access points, portofoons en outdoor routers. Hieronder een selectie die wij gemaakt hebben voor jou.


Foscam D4Z

 • Resolutie: 4MP
 • IP66 en IK10
 • Dome camera

  Ruckus T750SE

  • WiFi 6 outdoor access point
  • IP67
  • Snelheid: 1148 Mbps (2,4 GHz)
   + 2400 Mbps (5 GHz)

  Kenwood NX-1300DE2

  • Vergunninghoudende portofoon
  • Keuze uit 32 kanalen
  • IP55

  Zyxel NR7101

  • 5G outdoor router
  • IP68
  • 1x Gigabit Ethernet met PoE
   (802.3af/at)

  Meer informatie over IP & IK-waarden?

  Ben je op zoek naar meer informatie over IP & IK-waarden en welke producten voor jouw situatie het beste zijn? Neem dan vrijblijvend contact op met onze productspecialisten via telefoonnummer 030-669 1226, stuur een e-mail naar info@mobielverbinden.nl of vul onderstaand contactformulier in.