Home - Nieuws - VodafoneZiggo brengt eerste 5G-verbinding in Nederland tot stand
10-07-2019

VodafoneZiggo brengt eerste 5G-verbinding in Nederland tot stand


Is 5G internet toekomstmuziek? Als het aan VodafoneZiggo ligt, wordt dit snel realiteit. De organisatie bracht samen met partner Ericsson recent hun eerste 5G-verbinding tot stand in Maastricht. Na de zomer gaan de twee bedrijven verder met een nieuwe test in de gemeente Eindhoven.
 
Het eerste 5G-basisstation maakt gebruik van een testlicentie op de 3,5 GHz band. Eerdere testen vonden plaats in besloten omgevingen en op kleinere schaal. "Dit basisstation in Maastricht staat buiten, werkt 'live' in het Nederlandse operationele netwerk en maakt gebruik van de 3,5 GHz testfrequentie. Met een 5G-toestel in de buurt van dit basisstation, kunnen we nu daadwerkelijk data over een 5G-verbinding in het netwerk versturen", aldus Matthias Sauder, directeur mobiel netwerk bij VodafoneZiggo.

Een pilot voor het echte werk in Eindhoven

De test in Maastricht heeft als doel om in een bestaand netwerk ervaring te verkrijgen met 5G-technologie en de toepassingen die daarmee mogelijk moeten worden. "We werken nu met beperkt testspectrum en vermogen", verklaart Matthias: "Het gaat nog even niet om het behalen van maximale snelheden, maar om deze technologie werkend in ons bestaande netwerk toe te passen." De pilot vormt als het ware een blauwdruk voor de op stapel staande test in Eindhoven. Daar wordt de huidige test in de tweede helft van 2019 uitgebreid.
Service

Contact

Bestelproces

Algemene informatie