Kopen op rekening Voor zakelijke klanten
Professioneel advies 20 jaar ervaring
Gratis verzending Dropshipment mogelijk
KommaGoFirewallshopHeadsetwinkelMobielverbindenNetcamshopPortofoonwinkelPresentatiestoreRoutershopVoipshopWifishop

T-Mobile voltooit infrastructuur voor 4G tijdens vluchten boven Nederland

Rond eind 2017/begin 2018 wil T-Mobile starten met het aanbieden van snel mobiel internet tijdens vluchten binnen Europa. Voor het luchtruim boven Nederland en boven de Noordzee is de infrastructuur al gereed. Deze bestaat uit satellieten en LTE-masten en is samen met Inmarsat gerealiseerd. In 2016 werd een eerste test met een EAN-verbinding met succes afgerond. Later werd met de aanleg van het Nederlandse netwerk gestart.

European Aviation Network

De infrastructuur voor het Europese netwerk is bijna klaar. Deutsche Telekom (moederbedrijf van T-Mobile Nederland) wil graag eind dit jaar het European Aviation Network kunnen aanbieden in de grootste West-Europese landen. Het netwerk bestaat uit satellieten en aangepaste LTE-zendmasten. T-Mobile activeerde de Nederlandse masten voor het EAN, wat er in totaal 300 moeten worden.

Video's bekijken in het vliegtuig

De gehele netwerkcapaciteit zal ongeveer 50Gbit/s worden. De satellieten communiceren via de s-frequentieband (2-4 GHz) met vliegtuigen. De vliegtuigen beschikken op hun beurt over ontvangers die het LTE-signaal vanaf de grond oppikken. T-Mobile verwacht dat de bandbreedte per reizigers genoeg zal zijn om video’s te bekijken of om te videobellen.

Complexe operatie

Nu wordt tijdens vluchten ook al internet aangeboden, maar dit heeft over het algemeen een lage snelheid. Het leveren van snel internet aan vliegtuigen is volgens T-Mobile complex. Vliegtuigen hebben onder andere een hoge snelheid (bijvoorbeeld met 1000 km/u op 8 kilometer hoogte) en er moet rekening worden gehouden met het dopplereffect. Met apparatuur van organisatie Thales wordt voor dit effect gecompenseerd.