Home - Nieuws - KPN test 5G-netwerk tussen meerdere locaties
14-10-2019

KPN test 5G-netwerk tussen meerdere locaties


KPN is begonnen met het uitvoeren van 5G-testen tussen meerdere locaties in Nederland. Tijdens de testen werden succesvolle telefoon-, video- en dataverbindingen opgezet op de 3,5 GHz frequentie. Hiermee heeft de provider een stap gezet in de voorbereidingen voor het uitrollen van het mobiele 5G-netwerk. Binnenkort volgen testen op 700 MHz en 26 GHz.

Om het 5G-netwerk te testen maakte KPN gebruik van drie smartphone modellen: de Samsung Galaxy S10 5G, de Huawei Mate 20 X en de Oppo Reno 5G. Deze maakten verbinding met het 5G-netwerk in de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam, het 5G FieldLab in de Rotterdamse Haven en het Technology Lab van KPN in Den Haag. Voor de aansluiting is gebruik gemaakt van een 10 Gbps transmissienetwerk.

Uit de eerste testresultaten bleek dat de capaciteit van mobiele netwerken met 5G steeds verder toeneemt. Zo haalde één van de smartphones een doorvoersnelheid van maar liefst 1,3 Gbps. Naast hogere snelheden biedt 5G kortere reactietijden (‘latency’) en meer precisie. Dit maakt het netwerk ook geschikt voor toepassingen zoals Internet of Things (IoT), Augmented Reality en Virtual Reality. KPN is inmiddels al twee jaar bezig met het testen van 5G in vijf 5G FieldLabs (Amsterdam, Rotterdam, Drenthe Groningen en Helmond).

Babak Fouladi, Chief Technology & Digital Officer bij KPN, zegt hierover het volgende:

“KPN maakt stapsgewijs zijn mobiele netwerk technisch gereed voor 5G. Daarbij testen we uitgebreid de laatste radiotechnologie en antennes en gebruiken we ook 5G-frequenties in combinatie met de nieuwste smartphones. Minstens zo belangrijk en onderscheidend is de wijze waarop KPN al ruim twee jaar ervaring opdoet met klanten en partners in een vijftal 5G FieldLabs. Daar gaan we als KPN de komende tijd mee door, want naast het testen van de technologie draait het bij 5G vooral om het testen van de toegevoegde waarde van 5G-toepassingen. Dankzij 5G ontstaan talloze nieuwe mogelijkheden voor consumenten en met name zakelijk Nederland. Wij denken dat 5G een essentiële katalysator is voor de verdere digitalisering van de Nederlandse samenleving.”
Service

Contact

Bestelproces

Algemene informatie