Home - Nieuws - KPN start dit jaar met 5G-tests
12-04-2018

KPN start dit jaar met 5G-tests


KPN start dit jaar met verschillende tests voor de ontwikkeling van het 5G-netwerk. Het doel van deze tests is om samen met klanten en technologiepartners te onderzoeken hoe 5G bedrijfsprocessen kan optimaliseren en de klantervaring kan verbeteren. De proeven worden uitgevoerd in vier verschillende field labs voor 5G-toepassingen in stedelijke gebieden, de landbouw, transport & logistiek en de automotive-sector.

5G toepassingen in stedelijk gebied

In Amsterdam Zuidoost gaat KPN, in samenwerking met de gemeente Amsterdam, de Amsterdam ArenA en netwerkleverancier Nokia, verschillende 5G-toepassingen testen. Bij deze testen wordt gebruik gemaakt van Massive MIMO, een nieuwe antennetechnologie die een extreem hoge capaciteit biedt op drukke plekken.

5G toepassingen in de landbouw

Op een proefboerderij in Valthermond (Drenthe) gaat KPN precisielandbouw testen op basis van drones die verbonden zijn met het mobiele netwerk. Ook gaat KPN in Drenthe experimenteren met mobiele communicatie op basis van millimetergolven, met potentiële snelheden tot ruim boven 1 Gbps.

5G toepassingen in transport en logistiek

Voor het gebruik van 5G in de transport en logistiek wordt in de Rotterdamse haven het concept ‘network slicing’ onderzocht. Hierbij worden specifieke diensten in een virtueel mobiel netwerk afgeschermd van het overige mobiele verkeer, waarmee de kwaliteit van deze diensten gewaarborgd blijft (ultra reliability). Dit is belangrijk bij bedrijfskritische toepassingen. Op dezelfde locatie wil KPN ook het gebruik van virtual reality voor industriële toepassingen onderzoeken. De testen worden uitgevoerd in samenwerking met netwerkleverancier Huawei.

5G toepassingen voor automotive

Op de A270 in de buurt van Helmond en op de A58 tussen Eindhoven en Tilburg gaat KPN de nieuwste mobiele technologieën testen voor automotive toepassingen. Een voorbeeld is het testen van zeer korte reactietijden (ultra low latency) om auto's real-time te laten communiceren met andere auto’s of verkeerslichten en matrixborden. Deze proef maakt deel uit van het Europese project Concorda.

Neem contact op

Totdat het 5G-netwerk officieel beschikbaar is, biedt het 4G-netwerk nog de hoogste mobiele internetsnelheden. Bekijk onze 4G routers4G hotspots, en 4G abonnementen of neem contact met ons op via 030 669 1226 of info@mobielverbinden.nl.
Service

Contact

Bestelproces

Algemene informatie