Home - Nieuws - Kabinet op zoek naar oplossing voor 5G op 3,5GHz frequentie
14-02-2018

Kabinet op zoek naar oplossing voor 5G op 3,5GHz frequentie


Het Nederlandse kabinet wil halverwege dit jaar met een oplossing komen om overal in Nederland 5G aan te bieden op de 3,5GHz frequentie. Hoewel dit de belangrijkste frequentieband wordt voor 5G, mag deze niet gebruikt worden boven de lijn Amsterdam-Zwolle.

De Radio Spectrum Policy Groep, een adviescommissie voor de Europese Commissie, vermeldt  in een beleidsadvies dat 3,5GHz de hoofdfrequentie wordt voor 5G. Europese landen wordt daarom geadviseerd om de frequentie bij voorkeur voor 2020 vrij te maken.

Providers in de noordelijke helft van Nederland mogen echter geen zendmasten instellen op 3,5GHz, omdat dit het satellietstation in het Friese Burum zou kunnen verstoren. Dit geldt alleen voor Nederlandse providers. Duitse providers mogen 5G wel aanbieden op het grensgebied. En dat terwijl de zone in Duitsland zich dichter bij het satellietstation bevindt dan Amsterdam.

Het kabinet overlegt met de inlichtingendienst over een technische oplossing voor 5G op 3,5GHz. De mogelijke oplossingen worden medio dit jaar door Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken aan de Kamer gepresenteerd.
Service

Contact

Bestelproces

Algemene informatie