Kopen op rekening Voor zakelijke klanten
Professioneel advies 20 jaar ervaring
Gratis verzending Dropshipment mogelijk
KommaGoFirewallshopHeadsetwinkelMobielverbindenNetcamshopPortofoonwinkelPresentatiestoreRoutershopVoipshopWifishop

Europese Raad vóór verlaging onderlinge roamingtarieven providers

Vanaf 15 juni 2017 kunnen mobiele gebruikers ook in het buitenland bellen, berichten sturen en internetten zonder dat meer betaald moet worden dan in het eigen land. Op 25 april stemde de Europese Raad in met het voorstel van de Europese Commissie om de onderlinge mobiele roamingtarieven voor providers te verlagen. T-Mobile liep al vooruit op de ontwikkelingen met een tijdelijk abonnement voor onbeperkt mobiel gebruik binnen de EU.

Roam like home

Deze laatste stemming maakt het pad vrij voor gratis roaming, volgens Dr. Emmanuel Mallia. Niet de tarieven voor eindgebruikers, maar de onderlinge tarieven voor providers worden verlaagd. Hierdoor zijn providers minder geld kwijt wanneer zij roamingtarieven voor klanten afschaffen. Vanaf 15 juni 2017 mogen de klanten van providers geen rekening meer ontvangen wanneer zij in het buitenland van hun bundel gebruik maken. ‘Roam like home’ maakt hiermee het communiceren tijdens reizen gemakkelijker voor de gebruikers. Wel mogen de providers onderling nog kosten berekenen. Kort na 15 juni zal het nieuwe besluit ook ingaan in IJsland, Liechtenstein en Noorwegen.

Onderlinge roamingtarieven

Wanneer het voorstel van kracht is, zal het onderlinge tarief voor data verlagen van €7,70 per GB in 2017 naar €2,50 per GB in 2022. De regeringsleiders van de 28 EU-lidstaten in de Europese Raad gingen hiermee akkoord. Eerder keurde het Europese Parlement het voorstel al goed met 549 stemmen voor en 27 tegen en waren er 50 niet-stemmers. Voor bellen zal het roamingtarief voor providers op €0,032 liggen en een bericht kost hen €0,01.