Home - Nieuws - BIPT gaat tijdelijke 5G-licenties uitdelen in België
03-02-2020

BIPT gaat tijdelijke 5G-licenties uitdelen in België


De Belgische telecomwaakhond BIPT gaat tijdelijke licenties uitdelen aan providers om 5G te kunnen aanbieden in België. Het gaat om tijdelijke rechten omdat de benodigde 5G frequenties nog niet zijn geveild. Dit wordt veroorzaakt door een politiek conflict over de verdeling van de opbrengsten.

Dat meldt De Standaard op basis van statements van BIPT. De tijdelijke gebruiksrechten gelden voor frequentieband 3400 tot 3800 MHz, welke gebruikt gaan worden voor 5G. BIPT hoopt dat telecomproviders met de tijdelijke rechten een inhaalslag kunnen maken, nu België kampt met een achterstand in de uitrol van 5G.

De gebruiksrechten voor het betreffende 5G-spectrum worden uitgedeeld omdat er nog altijd geen duidelijkheid is over de frequentieveilingen in België, die eigenlijk vorig jaar al plaats hadden moeten vinden. De veiling werd afgeblazen door politieke onenigheid over de verdeling van de opbrengsten over de verschillende regio's. Een nieuwe datum is echter nog niet gepland, waardoor de uitrol van 5G in België onzeker is.

Providers die interesse hebben in de tijdelijke 5G rechten moeten dit voor het einde van de maand melden bij het BIPT. Tegen een jaarlijks bedrag van 10.500 euro per MHz kunnen zij vervolgens aanspraak maken op de 5G licentie.
Service

Contact

Bestelproces

Algemene informatie