Home - Nieuws - Belgische Kamer keurt wetsontwerp voor 5G-veiling goed
28-06-2021

Belgische Kamer keurt wetsontwerp voor 5G-veiling goed


5G in België is weer een stap dichterbij. De Belgische Kamer heeft onlangs het wetsontwerp over de veiling van de 5G-rechten voor mobiel internet goedgekeurd. Voordat de veiling kan plaatvinden moeten de Raad van State en de afzonderlijke deelstaten ook akkoord gaan.

Het Belgische telecomagentschap BIPT beschikt met het wetsontwerp over een richtlijn om de 5G-veiling te kunnen organiseren. Bij de stemming in de Kamer waren 98 stemmen voor, 36 stemmen tegen en 5 onthoudingen. Als alles vlot gaat, zou de veiling op z'n vroegst eind dit jaar of aan het begin van 2022 kunnen plaatsvinden. Hiervoor moeten de afzonderlijke deelstaten via een Overlegcomité echter ook nog hun akkoord geven.

Vanwege onenigheid tussen de verschillende regio’s verloopt de opzet van 5G in België helaas niet zo soepel. Zo zijn de staten het niet eens over de verdeelsleutel van de opbrengst van de veiling en stuit men ook op verzet vanuit de bevolking. Burgercommissie Brussel wil 5G-vrije zones invoeren om de invloed van 5G op het milieu en de gezondheid te kunnen onderzoeken. De aanbevelingen van de burgercommissie zijn echter niet bindend.

Op dit moment zijn er vijf Belgische providers die met een tijdelijke licentie 5G-netwerken mogen opzetten in de frequentieband van 3,6GHz tot 3,8GHz. Na de frequentieveiling komt deze tijdelijke licentie te vervallen. Waarschijnlijk krijgen providers Telenet, Proximus en Orange bij de veiling concirrentie van een vierde speler: Citymesh. Deze provider gaf eerder aan samen met IT-bedrijf Cegeka mee te willen bieden op het 5G-spectrum. De partij biedt momenteel vooral zakelijke netwerkdiensten, maar wil zich ook op consumenten gaan richten.
Service

Contact

Bestelproces

Algemene informatie