Home - Nieuws - Belgische hulpdiensten stappen over naar commerciële netwerken
11-10-2018

Belgische hulpdiensten stappen over naar commerciële netwerken


Belgische hulpdiensten zullen in de toekomst niet meer gebruikmaken van hun eigen netwerk Astrid, maar overstappen naar commerciële netwerken van telecomproviders. De Belgische overheid heeft hierover afspraken gemaakt met de providers.

De reden voor de overstap zijn de beperkte mogelijkheden van het Astrid-netwerk; het is voornamelijk gericht op spraak en korte berichten. Om ook grotere data en beeldmateriaal uit te kunnen wisselen is het noodzakelijk om gebruik te maken van breedbandnetwerken.

De Belgische regering heeft de telecomproviders verplicht om ruimte te maken voor de veiligheidsdiensten. De providers betalen zelf de kosten om hun netwerken aan te passen. Zijn er echter 'bijzondere maatregelen' nodig, zoals het plaatsen van extra masten, dan zal de regering hier wel een bijdrage aan leveren.

De overstap naar de gewone gsm-netwerken kan zo'n vijf tot tien jaar duren. Tot die tijd moet de regering blijven investeren in het aparte Astrid-netwerk, dat reeds twintig jaar in gebruik is.
Service

Contact

Bestelproces

Algemene informatie