Home - Nieuws - 2016

16-12-2016

Kabinet verplicht snelle en mobiele internetdekking

De Nederlandse overheid wil telecomaanbieders verplichten om in alle bewoonde gebieden snel internet aan te bieden. Bij toekomstige veilingen, zoals van licenties voor het nieuwe 5G-internet, wordt deze dekkingsplicht opgelegd.
 
Snel en draadloos internet werd door minister Henk Kamp eerder al een basisbehoefte genoemd. ”Draadloze communicatie heeft zich in het afgelopen decennium ontwikkeld van een optie op je computer of telefoon tot een basisbehoefte. […] Daarom gaat het kabinet zorgen voor een efficiënter gebruik van de beschikbare frequenties voor draadloze communicatie zodat ook in de toekomst aan deze basisbehoefte kan worden voldaan.” De verplichting van internetdekking lijkt een eerste stap om deze aankondiging vorm te geven.
 
In Groningen wordt momenteel al geëxperimenteerd met de nieuwe 5G-technologie. Deze technologie is nog in de ontwikkelingsfase en zal een opvolger vormen van de 3G- en 4G-technologie. Als de verwachtingen juist zijn, zullen de frequenties voor 5G rond 2020 worden verkocht.


29-11-2016

Europees 4g-netwerk voor vliegtuigpassagiers is met succes getest

De eerste test van het European Aviation Netwerk (EAN) is door Inmarsat, Deutsche Telekom, Nokia en Thales met succes afgerond. De verwachting is dat vliegtuigpassagiers tijdens vluchten vanaf halverwege 2017 worden voorzien van breedbandinternet.

Geslaagde testvlucht

De eerste EAN-verbinding tussen het netwerk op de grond en het vliegtuig werd opgezet tijdens de geslaagde testvlucht. Om de verbinding te testen, werd een videoconferentie gehouden. Het European Aviation Network (EAN) behield een stabiele verbinding tijdens de wissels tussen verschillende sectoren en zendmasten en de resultaten waren daarmee positief. Een belangrijke mijlpaal in het opzetten van het EAN is bereikt, aldus Claudia Nemat, Board Member Europe and Technology bij de Deutsche Telekom.


 

EAN: Satelliet- en 4G-netwerk

Het plan is dat het EAN bereik biedt in alle EU-lidstaten, doordat een 4G-netwerk en satellietnetwerk elkaar aanvullen. Het gehele netwerk heeft een capaciteit van minimaal 50Gbit/s. Wat de snelheid per individuele passagier zal zijn, is nog onbekend. Op plaatsten waar veel vluchten zijn, is het de bedoeling dat het aanvullende grondnetwerk met 300 masten voor extra capaciteit zorgt.  

Samenwerkingsverband

De test(vlucht) van het EAN vond plaats in het zuiden van het Verenigd Koninkrijk en kwam door samenwerking van verschillende organisatie tot stand. Nokia leverde de aangepaste zendmasten, die onderdeel zijn van het Deutsche Telekom-netwerk. Inmarsat verzorgde de satellieten, die communiceren via de s-frequentieband (2-4 GHz). De zendmasten zijn aangepast, zodat de via deze frequentie tot 150 km hoogte kunnen communiceren. Ook is het van belang dat het signaal een vliegtuig met een snelheid van 1200 km/u kan bijhouden en dat het Dopplereffect wordt gecompenseerd.

18-11-2016

T-Mobile breidt capaciteit 4G netwerk uit met helft 3G-bandbreedte

T-Mobile gaat de capaciteit van het 4G netwerk uitbreiden door de helft van de 3G-bandbreedte hiervoor te gebruiken. De maximale theoretische 4G snelheid wordt dan 300Mbps.

Naast de hogere snelheid profiteren klanten vooral van een stabielere verbinding in drukke omgevingen, bijvoorbeeld bij evenementen of in de trein. Het inzetten van de helft van de 3G-frequenties leidt wel tot een krappere 3G-bandbreedte. De verwachting is dat vraag naar 3G toch kleiner wordt nu het aantal 4G smartphones toeneemt.
 
Momenteel gebruikt T-Mobile de 900 MHz en 1800 MHz frequentie voor 4G. Daar komt binnenkort de 2100 MHz frequentie bij. De uitbreiding van het 4G-netwerk begint met het aanpassen van ruim 450 masten in negentig steden en dorpen in Nederland.

Meer weten over internet via 4G? Bekijk onze 4G routers en 4G hotspots of neem contact met ons op via 030 669 1226.


03-11-2016

KPN start uitrol bellen via 4G

Sinds eind oktober 2016 is KPN gestart met de uitrol van bellen via 4G uit (ook wel Voice over LTE genoemd). Wanneer u belt via een 4G internetverbinding, is uw verbinding sneller en stabieler. Dat betekent een betere geluidskwaliteit, een snellere start van een gesprek en u kunt tijdens het bellen 4G blijven gebruiken.
 
De eerste KPN-klanten konden vanaf maandag 31 oktober al bellen met 4G. Dit waren een aantal gebruikers van een Samsung Galaxy S6 of Galaxy S6 Edge, omdat met deze toestellen veelvoudig getest is. De komende maanden wordt het aantal KPN-klanten dat gebruik kan maken van het netwerk, stapsgewijs uitgebreid.
 
KPN testte de nieuwe techniek in samenwerking met Samsung. De techniek zal beschikbaar worden voor alle toestellen die spraaktechnologie ondersteunen. De VoLTE-standaard wordt door steeds meer nieuwe toestellen ondersteund. Om de techniek ook beschikbaar te maken voor andere toestellen dan die van Samsung, zoekt KPN samenwerking met smartphonefabrikanten.
 
KPN verwacht dat 4G-bellen de standaard wordt. Tot nu toe werd het 4G-netwerk alleen gebruikt voor dataverkeer, waardoor smartphones om te bellen moesten schakelen tussen dit netwerk en het 2G- en 3G-netwerk.
 
In 2017 introduceert KPN naar verwachting ook bellen via WiFi (VoWiFi). Daarmee kunnen abonnees ook bellen met hun smartphone wanneer zij geen of slecht bereik hebben. Er wordt dan verbinding gelegd via een aanwezig WiFi-netwerk. De telefoon zal automatisch het netwerk kiezen dat het sterkst is, 4G of WiFi. Met deze techniek krijgt u binnenshuis beter bereik en verbetert de gebruikerservaring van klanten. Begin 2017 wordt bellen via WiFi voor het eerst getest.
 
Wilt u ook internet via 4G op uw smartphone? Bekijk onze 4G routers, 4G hotspots, en 4G abonnementen of neem contact met ons op via 030 669 1226.


19-10-2016

Qualcomm komt in 2018 met eerste 5G-chip

Chipmaker Qualcomm wil in 2018 de eerste chip uitbrengen die gebruik kan maken van 5G-netwerken. Het gaat om een Snapdragon X50 chip die een snelheid van 5Gbps kan behalen. Dit is maar liefst 10 keer zo snel als de huidige 4G chips met een snelheid van 450Mbps.

Qualcomm verwacht dat de eerste apparaten met de nieuwe 5G chip begin 2018 zullen verschijnen. Het bedrijf benadrukt tegelijkertijd dat het een experimentele chip betreft voor apparaten die de nog nader te bepalen 5G standaard zullen gaan testen. Deze standaard wordt later dit jaar definitief vastgesteld.

Rond 2020 moet 5G daadwerkelijk beschikbaar zijn voor consumenten. Of dit gehaald zal worden is echter nog niet duidelijk, aangezien de technologie nog volop in ontwikkeling is. Voor 5G internet worden hoge radiofrequenties gebruikt die niet door muren heen kunnen en een relatief beperkte dekking bieden. Providers moeten eerst een standaard hebben voordat 5G goed getest kan worden.


11-10-2016

Vodafone wil binnen 4 jaar 4G met 1 Gbps in Nederland

Vodafone wil binnen 4 jaar 4G met een maximumsnelheid van 1 Gbps gaan aanbieden in Nederland. Afgelopen week lukte het de provider om een snelheid van 979,2 Mbps te halen bij een test in een laboratorium. Met de hogere snelheid moet er ook een hogere capaciteit beschikbaar komen.

De provider verwacht dat het huidige 4G netwerk eind 2018 tegen zijn limiet aan zal lopen, vooral op drukke plekken en tijdens drukke periodes. Vodafone wil dit voor zijn en is nu dus al bezig het netwerk daarop aan te passen.

De eerste stap is het vergroten van de netwerkcapaciteit door het toepassen van carrier aggregation. Hierbij worden de frequentiebanden bij verbindingen tussen smartphone en zendmast uitgebreid naar vier frequenties (800MHz, 1800MHz, 2100MHz en 2600MHz). Na het voltooien van deze stap worden de hogere snelheden in de praktijk getest op het netwerk van Vodafone.

Ook smartphones die geen ondersteuning bieden voor 4G tot 1 Gbps zullen profiteren van het aangepaste netwerk. Er zijn bijvoorbeeld al smartphones op de markt die 4G via lte cat 9 ondersteunen, zoals de iPhone 7. Deze zijn geschikt voor de uitgebreidere carrier aggregation.


16-09-2016

T-mobile start in oktober met nieuwe 4G abonnementen voor thuis

T-Mobiel start volgende maand met nieuwe 4G abonnementen waarmee klanten thuis kunnen internetten via 4G. Klanten kunnen het abonnement de eerste maand kosteloos testen en tussen twaalf en zes uur 's nachts onbeperkt gebruikmaken van internet.

Veel is er nog niet bekend over de 4G voor thuis abonnementen. Wel weten we dat de maximale downloadsnelheid op 150 Mbps zal liggen. Wat de abonnementen gaan kosten en uit welke databundels we kunnen gaan kiezen is echter nog niet bekendgemaakt. Bij de laatste test betaalden klanten 29 euro per maand voor een bundel van 25GB. De grootste bundel van 200 GB kostte 89 euro per maand.

De 4G voor thuis abonnementen zijn met name bedoeld voor consumenten en kleine ondernemingen die geen snelle en stabiele internetverbinding kunnen aansluiten. De abonnementen en bijbehorende routers worden al enige tijd getest door T-Mobile. Op basis van de feedback van klanten heeft de provider diverse aanpassingen doorgevoerd. Zo is de functie ‘port forwarding’ toegevoegd.

Meer weten over internet via 4G? Bekijk onze 4G routers en 4G hotspots of neem contact met ons op via 030 669 1226.


15-09-2016

Europese Commissie wil volledige 5G dekking in 2025

Jean-Claude Juncker wil in 2025 volledige 5G dekking in Europa. Dat heeft de voorzitter van de Europese Commissie in zijn ‘Staat van de Unie’ toespraak bekend gemaakt. Ook moet er vanaf 2020 in het centrum van iedere Europese stad gratis WiFi beschikbaar zijn. In 2018 wordt gestart met de aanleg van 5G.

Het nieuwe plan van de EU zal zo’n twee miljoen banen opleveren. Het doel is om van de EU een Gigabit society te maken. Een internetverbinding van een huishouden in de EU moet in 2025 bijvoorbeeld een minimale snelheid hebben van 100Mbps. Bij publieke instellingen, scholen en bedrijven ligt de minimumsnelheid op 1000Mbps.

Het tweede initiatief dat Juncker heeft aangekondigd is ‘WiFi4EU’, wat moet zorgen voor meer WiFi-hotspots. Er wordt 120 miljoen euro geïnvesteerd voor de aanleg van gratis WiFi op diverse openbare plekken in de EU, zoals parken, bibliotheken en ziekenhuizen. Instellingen die een hotspot willen opzetten kunnen dan een beurs aanvragen voor de aanschaf en installatie van WiFi-apparatuur. De maandelijkse abonnementskosten voor het internet zijn wel voor rekening van de publieke instelling.

De uitrol van 5G moet in 2018 van start gaan en in 2025 zijn afgerond. Vanaf dan zouden alle Europeanen toegang moeten hebben tot de opvolger van 4G, met nog hogere internetsnelheden. Met 5G kunnen downloadsnelheden van circa 1Gbps worden behaald. 


14-09-2016

Vodafone voert test uit met 4G op 3G-frequenties

Vodafone voert momenteel een test uit in Noord-Brabant, waarbij een deel van de 3G-frequenties wordt ingezet voor 4G. Dit zou moeten leiden tot een hogere capaciteit en snelheid op het 4G netwerk van Vodafone.

Nu steeds meer mensen gebruikmaken van 4G, neemt de belasting op het 3G-netwerk af. Door de beschikbare 3G-frequenties te gebruiken voor 4G, zou het aantal beschikbare 4G-frequentiebanden omhoog kunnen gaan van drie naar vier. Daardoor moet een theoretische maximumsnelheid van 1 Gbps mogelijk zijn, ruim drie keer zo snel als het huidige maximum.

Vodafone is niet de eerste provider die 3G-frequenties wil gebruiken om het 4G-netwerk te ondersteunen. Eerder deed T-mobile al een vergelijkbare proef in Woerden en ook KPN heeft aangekondigd dit soort testen te gaan uitvoeren. Het is nog niet duidelijk wanneer de providers  de techniek in de praktijk gaan zetten.

Alle Nederlandse providers gebruiken al meerdere frequenties voor hun 4G-netwerken. De nieuwste smartphones kunnen die frequentiebanden al tegelijk gebruiken voor hogere snelheden tijdens het down- en uploaden.
 


06-09-2016

Roaming binnen EU tot negentig dagen per jaar zonder extra kosten

Roamingkosten binnen de EU worden volgend jaar gedeeltelijk afgeschaft. Vanaf 15 juni 2017 kunnen klanten tot negentig dagen per jaar mobiel internetten binnen de EU tegen hetzelfde tarief als in Nederland. De nieuwe roamingregels staan in een conceptdocument van de Europese Commissie.
 
Dit betekent dat providers gedurende een periode van negentig dagen geen extra kosten meer mogen rekenen voor roaming in EU-lidstaten. De limiet van negentig dagen is bedoeld om misbruik van de regels te voorkomen. Zonder deze limiet zou iemand bijvoorbeeld een goedkope SIM-kaart kunnen aanschaffen in het buitenland om deze in Nederland te gebruiken.

Is de klant dus langer dan negentig dagen per jaar of langer dan dertig dagen achter elkaar in het buitenland, dan wordt dat gezien als een vast verblijf in het buitenland. Vanaf dat moment betaalt de klant wel hogere kosten.

Bij het overschrijden van de databundel kan de provider ook extra kosten in rekening brengen, zolang die maar niet hoger zijn dan de Europese limiet. De maximale extra kosten bedragen 5 eurocent per minuut, 1 cent per sms en 0,85 cent per MB.

Meer informatie? Bekijk onze 3G/4G abonnementen of neem contact met ons op via 030 669 1226.


31-08-2016

Overal 4G dankzij kleine zendmasten

Telecomproviders als KPN, T-Mobile en Vodafone plaatsen steeds meer mini-zendmasten op drukke plekken als pleinen en treinstations. Hiermee proberen zij de toenemende vraag naar 4G te ondervangen en een goed bereik te garanderen.

Goed bereik 4G

Neem een druk treinstation en de verbinding van uw 4G is verbazingwekkend goed. We staan er niet bij stil, maar dit is alleen mogelijk dankzij het plaatsen van honderden mini-zendmasten. De noodzaak is hoog volgens directeur mobiele netwerken Jacob Groote van KPN: ,,Zodra mensen ergens moeten wachten, pakken ze hun smartphone om de tijd te doen. We spreken van de mobiel als wachtverzachter.” Maar om een goed 4G-bereik te realiseren zijn er extra zendmasten nodig. En dat is lastig omdat de grote steden geen grote zendmasten midden voor of op stations of pleinen willen hebben.

Small Cells

Daarom hebben de telecomproviders een oplossing gevonden in zogenaamde ‘small cells’. Deze mini-zendmasten zijn de perfecte oplossing om toch een stabiel 4G-signaal te realiseren. Vodafone was in 2013 de eerste die met het idee kwam. Ericsson en Huawei werden ingeschakeld en ook de uitbater van bushokjes, tramhaltes en reclameborden, JC Decaux, werd ingeschakeld. Uit die samenwerking kwamen smart cells voort, die bijvoorbeeld te vinden zijn bovenop de abri’s op het Rembrandtplein in Amsterdam. De antennes worden met een kap gecamoufleerd, zodat het straatbeeld er niet onder lijdt.

Small Cells voor 5G

Tevens wordt er gebruik gemaakt van reflectie van gebouwen voor een beter signaal. ,,Door gebruik te maken van reflectie van gebouwen kunnen we een signaal de hoek omstralen. Dat werkt prima,” aldus Jamal Tajaate, netwerkmanager bij Vodafone. Inmiddels zijn al vele pleinen voorzien van deze oplossingen, maar ook het strand van Zeeland en vele bedrijventerreinen. T-Mobile is zelfs al bezig met het ontwikkelen van small cells voor 5G, de nieuwe standaard op het gebied van mobiel internet. De small cells zijn hard nodig, omdat bellen via 4G er ook aan zit te komen, waardoor de vraag naar 4G alleen maar zal toenemen.
 


31-08-2016

Finse telecomprovider haalt 4G-snelheid van 1,9Gbps

Elisa, een Finse telecomprovider, heeft het 4G-snelheidsrecord verbroken bij een labtest. Tijdens deze test werd een downloadsnelheid gehaald van maar liefst 1,9Gbps. Nooit eerder werden zulke snelheden gehaald met 4G.

4G-snelheid hoger dan ooit

Het Finse Elisa werkte voor deze test samen met het Chinese Huawei. De snelheid die gehaald werd is ongeveer 6 keer zo snel als het snelste commerciële 4G-netwerk van dit moment. Er is dus veel meer mogelijk met 4G, maar dat betekent niet automatisch dat de klanten van Elisa ook van de hogere snelheden kunnen gaan profiteren. In de praktijk is het namelijk zo dat het netwerk zijn snelheid evenredig moet verdelen over alle gebruikers, waardoor de snelheid uit de labtest praktisch gezien niet gehaald kan worden in de buitenwereld.

4G tot 1Gbps

De 4G-snelheid van 1,9Gbps blijft dus onbereikbaar, maar Elisa heeft wel aangekondigd dat ze binnen 3 jaar een 4G-netwerk in Finland wil aanleggen met een snelheid tot 1Gbps. Deze zelfde plannen zijn er ook bij een telecomprovider uit Singapore. Overigens biedt 5G nog veel meer mogelijkheden als het gaat om downloadsnelheid. In februari lukte het onderzoekers namelijk om een downloadsnelheid van 1Tbps te behalen, dat is ongeveer 500x sneller dan de uitgevoerde 4G-labtest van Elisa.
 


29-08-2016

Vodafone start test met bellen via WiFi en 4G

Telecomprovider Vodafone start per vandaag met een publieke test voor bellen over WiFi en 4G. in totaal kunnen er 300 klanten meedoen aan deze test, mits ze een Samsung Galaxy S6, S6 Edge, S7, S7 Edge of A5 hebben.

Bellen via 4G of WiFi

Bellen via 4G of WiFi heeft de toekomst volgens Vodafone. Het zou moeten zorgen voor een betere geluidskwaliteit en het maken van verbinding moet sneller gaan. Deze techniek wordt in het buitenland al veelvuldig aangeboden, maar was in Nederland nog niet beschikbaar. Nu Vodafone gaat testen met bellen via 4G of WiFi heeft ook KPN aangegeven om deze dienst aan te gaan bieden vanaf 2017. Bij beide telecomproviders zal bellen via WiFi of 4G gewoon verrekend worden met de standaard belbundel.

Eigen WiFi-netwerk

Met een eigen WiFi-netwerk hoopt Vodafone slecht bereik bij binnenshuis bellen te verhelpen. Het signaal zal vanaf een eigen internetverbinding naar het Vodafone-netwerk worden gestuurd, om op die manier een verbinding te realiseren. De test van Vodafone zal uitgebreid geëvalueerd worden, waarna bellen via 4G of WiFi per oktober voor consumenten verkrijgbaar moet zijn. Zakelijke klanten volgen later volgens Vodafone.
 


23-08-2016

Steeds meer sim-only abonnementen

Sim-only abonnementen worden steeds populairder. De afgelopen jaren is sim-only flink gegroeid, vooral ten koste van prepaid. Het percentage abonnementen met smartphone is de afgelopen jaren ongeveer gelijk gebleven. Dat blijkt uit cijfers van het Consumer Panel van Telecompaper.

Meer sim-only, minder prepaid

In het onderzoek van Telecompaper is gekeken naar de periode tussen 2012 en 2016. Uit de cijfers blijkt dat ongeveer 36 procent van de Nederlanders met een telefoon belt via een sim-only abonnement. Het aandeel prepaidgebruikers daalde naar 18%, opgebouwd uit bellers met een telefoon & SIM-kaart pakket en bellers met een losse prepaid SIM-kaart.

Lage abonnementskosten

Een mogelijke verklaring voor de groei van sim-only zijn de lage abonnementskosten en de flexibiliteit van sim-only. Vaak zijn deze abonnementen namelijk per maand opzegbaar. Overigens bleef het aantal abonnementen inclusief telefoon nagenoeg gelijk. In 4 jaar tijd daalde het percentage van 49 naar 46 procent.

Sim-only abonnementen

Op zoek naar een nieuwe zakelijk sim-only abonnement? Bekijk ons assortiment of neem contact op met onze productspecialisten via 030 669 1226 of mail naar info@mobielverbinden.nl.
 


12-08-2016

Nederlanders verbruiken voor het eerst minder data via 3G

Uit cijfers van de Autoriteit Consument & Markt blijkt dat het 3G dataverbruik van Nederlanders afneemt. Het afgelopen kwartaal werd er voor het eerst minder data via 3G verbruikt dan het kwartaal daarvoor. Wel nam het gebruik van 4G toe met meer dan een petabyte.

Het 3G-datavolume daalde vorig kwartaal met 717 TB. Het is niet duidelijk waar de daling door wordt veroorzaakt. Waarschijnlijk was het dataverbruik in het vierde kwartaal relatief hoog door acties van providers. Of de daling doorzet, moet de komende kwartalen uitwijzen.

Het 4G-verbruik blijft in Nederland onverminderd stijgen. Het afgelopen kwartaal verbruikten we op 4G al meer dan een miljard MB’s ten opzichte van dezelfde periode in 2015. KPN kent het hoogste aandeel 4G-dataverbruikers: 40 tot 45 procent. Vorig kwartaal was dit nog  35 tot 40 procent. T-Mobile en Vodafone nemen beide 20 tot 25 procent van het dataverbruik voor hun rekening.

Wilt u meer informatie over 4G abonnementen of een goede 4G router, neem dan contact met ons op via 030 669 1226.


08-07-2016

Telecomproviders: 5G in 2020 als EU netneutraliteit verzwakt

Een verbond van telecomproviders, waaronder KPN, Vodafone en T-Mobile, belooft 5G in 2020, mits de EU de regels rondom netneutraliteit verzwakt. Het zou gaan om 5G in minimaal één stad in elke EU-lidstaat in 2020. Dat schrijven de providers in een manifest.

5G in 2020 of 2022

Het snelle 5G wordt eigenlijk pas in 2022 verwacht, maar het verbond van providers is bereid om alles op alles te zetten om in 2020 al 5G aan te bieden. Dan moeten wel de EU regels rondom netneutraliteit worden verzwakt, aldus de providers. Daarnaast willen zij dat WhatsApp en Skype zich aan dezelfde regels moeten houden. Immers, volgens de telecomaanbieders bieden zij dezelfde diensten aan met VoIP en chat als de providers zelf met bellen en sms’en.

Voorop lopen met 5G

Desondanks verwacht Marietje Schaake, Nederlands lid van het Europees Parlement (D66), niet dat de Europese politiek gevoelig is voor de ruil van de providers. ‘Telco’s zijn al jaren bezig deze dreigingen aan het afdraaien.’ Dat de providers het proberen is overigens logisch. Immers, Europa heeft er belang bij om voorop te lopen met 5G, om zo de economische ontwikkeling te stimuleren. Toch is het maar de vraag of de EU ingaat op het voorstel van de telecomproviders. Maar mocht het wel lukken, dan is 5G in 2020 beschikbaar in vele steden in Europa.
 


16-06-2016

T-Mobile heeft landelijke 4G+ dekking

Het 4G+ netwerk van T-Mobile is vanaf vandaag landelijk dekkend. Klanten van de provider kunnen nu in heel Nederland gebruikmaken van een nog sneller 4G-netwerk dan zij al gewend waren. De snelheid van de internetverbinding zal gemiddeld 50 procent hoger zijn.

T-Mobile is in januari gestart met de uitrol van het snellere 4G+ netwerk en heeft inmiddels een dekkingsgraad van 96 procent bereikt. In totaal is op 4G+ op 4105 locaties geactiveerd. De hogere snelheid is mogelijk dankzij de bundeling van minimaal twee 4G frequenties. De landelijke dekking was snel te realiseren omdat het netwerk van T-Mobile vanaf het begin al ontworpen was voor 4G op minimaal twee frequenties (1800MHz en 900MHz).

Theoretisch kan een snelheid van 225 Mbps behaald worden, al zal dit in de praktijk nauwelijks voorkomen. Wel zullen klanten met een geschikt 4G+ toestel een snellere en stabielere verbinding hebben. Dit zal bijvoorbeeld te merken zijn tijdens het streamen van video’s in de trein of auto.

Om gebruik te kunnen maken van 4G+ hebben klanten een toestel nodig dat 4G+ ondersteuning biedt. Deze toestellen zijn herkennen aan de aanduiding Cat. 6 of Cat.9 of aan het 4G+ label.


14-06-2016

Telecombedrijven gaan 5G testen in Groningen

In Noord-Groningen worden binnenkort de eerste tests uitgevoerd met 5G, de opvolger van 4G. De Nederlandse 5G-proeftuin is 9 juni officieel van start gegaan met het tekenen van een convenant door verschillende telecombedrijven en -organisaties.

Onder de deelnemende organisaties vallen onder meer KPN, Vodafone, Ericsson, Huawei, TNO, Agentschap Telecom en de Rijksuniversiteit Groningen. Samen bundelen zij hun krachten onder de naam ‘5Groningen’, met als doel zoveel mogelijk praktische toepassingen voor 5G te ontwikkelen. Onderzocht wordt wat 5G kan bijvoorbeeld kan betekenen voor sectoren als landbouw, zorg en energie.

Het project is uniek omdat Groningen het enige landelijke gebied in Nederland en Europa is waar geëxperimenteerd gaat worden met 5G. Er is voor dit testgebied gekozen omdat hier veel ruimte is, het aardbevingsgebied een economische impuls verdient en omdat er belangrijke kennisinstituten in de buurt zijn. Het eerste experiment vindt later dit jaar plaats op de Zernike Campus van Groningen. Naar verwachting is het 5G-netwerk in 2020 gereed voor lancering.


06-06-2016

T-Mobile wijzigt voorwaarden onbeperkt mobiel abonnement

Telecomprovider T-Mobile heeft verschillende voorwaarden van haar onbeperkt mobiel abonnement gewijzigd. Dit naar aanleiding van kamervragen en kritiek van de Auotriteit Consument en Markt (ACM).

Onbeperkt online beperkingen

T-Mobile was van plan om voor €90,- een onbeperkt mobiel internetabonnement te verkopen, waarbij de videokwaliteit werd teruggeschroefd. Daarnaast was tethering naar andere apparaten dan smartphones en tablets beperkt in het oorspronkelijke plan. Volgens de ACM is dit niet toegestaan en na gesprekken met de toezichthouder heeft T-Mobile de twee beperkgingen teruggedraaid. Klanten kunnen hierdoor met het nieuwe onbeperkt mobiel abonnement probleemloos tetheren en via de hoogste kwaliteit video’s bekijken.

Netwerk overbelast

De Duitse provider had de beperkingen bedacht om de drukte op het netwerk te voorkomen. Nu komt T-Mobile daarop terug en wordt er aangegeven dat er ‘geen congestierisico’ is in de eerste periode. Wel gaat de provider klanten die extreem veel data verbruiken aanspreken. Bij overmatig gebruik kan T-Mobile de verbinding van de klant blokkeren of terugzetten naar een beperkter abonnement. Overmatig gebruik is gedefinieerd in de nieuwe voorwaarden die horen bij het onbeperkt mobiel abonnement. T-Mobile geeft daarin duidelijk aan dat de bundel niet is bedoeld  ‘als vervanging van een vaste internetverbinding of voor apparaten anders dan een smartphone of tablet.’

Beperkingen in de toekomst?

Dat de beperkingen nu niet gelden op het nieuwe abonnement zegt niet dat die in een later stadium niet alsnog worden opgelegd. De Duitse telecomprovider geeft aan dit noodzakelijk zal zijn als het netwerk overbelast dreigt te raken. “Naarmate het klantenaantal toeneemt, zal ook de netwerkbelasting toenemen. Wij zijn er van overtuigd dat we uiteindelijk stappen moeten ondernemen om de kwaliteit van ons netwerk te kunnen blijven garanderen,” aldus een woordvoerder van T-Mobile.

Het nieuwe abonnement gaat vanaf maandag in de verkoop en kost los €90,-
 


30-05-2016

Nokia presenteert compacte 4G-zendmast in rugzak voor noodsituaties

Iedereen herkent het wel, tijdens grote evenementen of festivals is het bereik van uw telefoon vaak zeer beperkt. Nokia komt nu met de oplossing: een compacte 4G-zendmast voor in een rugzak, waarmee bij noodsituaties en evenementen binnen enkele minuten een mobiel netwerk kan worden opgezet.

Ultra Compact Network

Het Ultra Compact Network is volgens Nokia ideaal voor binnen en buiten en ook afgelegen gebieden kunnen zo van internet worden voorzien. De mini zendmast heeft een bereik van 75 kilometer en is geschikt voor 400 gelijktijdige gebruikers. Dankzij het compacte formaat past het apparaat gewoon in een rugzak en is daardoor eenvoudig te verplaatsen. Het Ultra Compact Network is zelfs aan een drone te hangen dankzij het lage gewicht van 5kg.

Zelfstandig of back-up netwerk

De compacte 4G-zendmast van Nokia is geschikt voor het opzetten van een zelfstandig netwerk, maar kan ook ingezet worden als back-up voor bestaande 4G-netwerken. De zendmast vult daarmee de gaten op in de huidige netwerken. Het apparaat kan zowel via de netstroom als via batterijen gevoed worden, afhankelijk van de locatie waar u zich bevindt. Met het Ultra Compact Network hoopt Nokia definitief een oplossing gevonden te hebben voor het netwerkprobleem bij grote evenementen.

Nokia Ultra Compact Network


26-05-2016

T-Mobile komt met onbeperkt 4G voor €100,- per maand

We verbruiken allemaal steeds meer data. Even snel uw mail kijken, een filmpje op Youtube of gewoon even rondsurfen. Dan is een grote databundel onmisbaar. T-Mobile komt daarom met onbeperkt 4G op smartphones voor €100,- per maand.

Oneindig online op je smartphone

De nieuwe databundel van T-Mobile krijgt de naam ‘Oneindig Online op je Smartphone’. Volgens de provider wordt er gecontroleerd of u een smartphone of tablet gebruikt, maar in het eerste geval heeft u onbeperkt 4G-internet. Wel geeft T-Mobile aan dat deze databundel niet bedoeld is om een vaste internetverbinding te vervangen en misbruik zal worden aangepakt. Tethering mag wel, maar tot 20GB per maand.

Film/video kijken

Volgens T-Mobile zal het onbeperkt 4G-abonnement snel genoeg worden om video’s te bekijken met een kwaliteit van minimaal 480p. Het verschil met Full HD zou op een smartphone nauwelijks waarneembaar zijn. Overigens is het wel mogelijk om met deze bundel Youtube of Netflix te kijken op de hoogste kwaliteit, maar dan geldt er een datalimiet van 20Gb.

Snelheid en prijs 4G-bundel

De snelheid van de nieuwe 4G-bundel van T-Mobile is zeer acceptabel. Downloaden wordt mogelijk met 120Mbps en uploaden met 50Mbps. Daarnaast ontvangt u standaard 2GB aan data die binnen de EU verbruikt mag worden. De T-Mobile bundel maakt deel uit van de Stel Samen & Stel Bij-abonnementen met een startprijs van €10,- per maand. Voor onbeperkt 4G-internet betaalt u daarbovenop €90,-. Hiervoor krijgt u alleen internet, geen belminuten. Maar 120 minuten heeft u al voor €2,- en onbeperkt bellen en SMS’en kan voor €10,- per maand. De nieuwe bundel is vanaf 6 juni beschikbaar.
 


26-05-2016

EC: vanaf 2020 extra frequenties mobiel internet

Vanaf 2020 komen er meer radiofrequenties beschikbaar voor snel mobiel internet. Dat heeft de Europese Commissie vandaag besloten. Daarmee is het voorstel van de EC om meer ruimte vrij te maken op de 700MHz-frequentieband nu een stap dichterbij. Alleen het Europees Parlement moet nog akkoord geven.

Verruiming frequenties

De huidige frequentiebanden voor mobiel internet raken steeds voller. Voor de ontwikkeling van nog sneller internet, bijvoorbeeld 5G, is het daarom van belang dat de frequenties verruimd worden. Het nieuwe besluit van de Europese Commissie houdt in dat er dus extra ruimte vrij wordt gemaakt op de 700MHz-frequentieband. Daarnaast moeten alle aangesloten landen per 1 juli 2020 nieuwe frequentieveilingen hebben geregeld. Daar moet wel al medio 2018 een plan voor klaar liggen, zodat de techniek op tijd in orde kan worden gemaakt.

Digitenne

In Nederland wordt de 700MHz-frequentieband in sommige regio’s gebruikt voor Digitenne van KPN en digitale televisie-uitzendingen van de Publiek Omroep. Mocht het Europees Parlement instemmen met de verruiming van de frequenties ten behoeve van mobiel internet, dan zullen Digitenne en de Publieke Omroep moeten uitwijken naar andere frequenties.

Economische ontwikkeling

Henk Kamp, Minister van Economische Zaken, zat het overleg van de telecomministers van de Europese Commissie voor en was enthousiast over de uitkomst: “'Snel internet is niet alleen belangrijk voor de economische ontwikkeling in de EU, maar ook voor het dagelijks leven van de burgers.” Voor het wegvallen van frequenties voor televisie-uitzendingen is compensatie mogelijk met nieuwe technologieën, volgens Kamp.
 


19-05-2016

TU Eindhoven ontvangt 3 miljoen Euro voor ontwikkeling 5G

Razendsnel internet via het 5G-netwerk is weer een stap dichterbij. Een onderzoeksteam van de TU Eindhoven heeft namelijk een beur van 3 miljoen ontvangen voor de verdere ontwikkeling van 5G. dat blijkt uit een persbericht, gepubliceerd door de universiteit.

5G toekomstmuziek?

In februari, tijdens het Mobile World Congress (MWC) in Barcelona, bleek 5G nog vooral toekomstmuziek. De technologie bevond zich nog in de conceptfase en experimenteren met het 5G-netwerk werd nog nauwelijks gedaan. Een groot probleem zijn namelijk de frequentiebanden die gebruikt zullen worden. De lage frequenties, waaronder 800MHz, 1,8GHz en 2,6GHz zijn al in gebruik door 4G of eerdere netwerken. De 5 GHz-band is nog niet helemaal vol, maar heeft wel als nadeel dat het hiermee lastig is om een signaal door muren te zenden.

Werkend 5G-netwerk

Met de 3 miljoen subsidie hoopt de TU Eindhoven, samen met collega-onderzoekers uit heel Europa, weer een stap dichter bij een werkend 5G-netwerk te komen. Ze werken aan een speciaal basisstation, waar honderden antennes met elkaar verbonden moeten worden, zodat er een grote variatie in signalen kan worden verzonden en ontvangen. Dit moet de onderzoekers verder helpen bij het ontwikkelen van 5G. Ook wordt er gekeken naar een nieuw soort radio-antenne die signalen van 30GHz moet kunnen verwerken.
 


19-05-2016

Dataverbruik Vodafone-klanten met 55% gestegen

Het totale dataverbruik van alle Vodafone-klanten bij elkaar is het afgelopen jaar met 55% gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor. Het gaat om de tijdsspanne tussen 1 april 2016 en 31 maart 2016.

Meer 4G-toestellen

Vodafone voert als belangrijkste reden voor het stijgende dataverbruik de groeiende verkoop van 4G-toestellen aan. Van de meer dan 5 miljoen mobiele klanten van Vodafone, gebruiken er ongeveer 2 miljoen een toestel dat 4G of 4G+ ondersteunt. Het dataverbruik van klanten is weliswaar gestegen, het aantal mobiele aansluitingen daalde met 2,5 procent. De daling is vooral te zien bij prepaidklanten van Vodafone.

Omzetgroei

Uit de jaarcijfers van Vodafone blijkt verder dat de omzet het afgelopen jaar met 0,3% is gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor. De omzetgroei komt voort uit meer vaste telecomdiensten. Vooral Vodafone thuis, een all-in-1 pakket met vaste televisie, internet en telefonie maakte een flinke groei door en komt nu uit op 106.000 abonnees.
 


22-04-2016

Mobiel dataverbruik in 2015 bijna verdubbeld

Het mobiele dataverbruik in Nederland is in 2015 vrijwel verdubbeld ten opzichte van 2014. Alle Nederlanders samen verbruikten maar liefst 113 miljard MB aan mobiele data. Dat staat in de nieuwste cijfers van de Autoriteit Consument en Markt (ACM).

Snellere uitrol 4G

Volgens de ACM is de verdubbeling van het aantal verbruikte data toe te schrijven aan de snellere uitrol van 4G-netwerken. Sinds 2015 zijn deze netwerken namelijk voor het eerst in heel Nederland beschikbaar. Ruim 60% van al het dataverkeer gaat inmiddels over het snelle 4G-netwerk.

Meer belminuten, minder SMS

Met de stijging van het aantal verbruikte data zou verwacht mogen worden dat het aantal belminuten zou afnemen. Niets is minder waar, daar het aantal belminuten in 2015 gestegen is naar 28 miljard ten opzichte van 25,9 miljard een jaar eerder. Het aantal smsjes is wel gedaald. Van 4,08 miljard in 2014 naar 2,6 miljard in 2015.

Ook meer 3G

Waar 4G flink groeit is er ook voor 3G nog steeds groei waar te nemen. De groei is weliswaar kleiner dan bij het snellere 4G, maar toch duidelijk aanwezig. In het laatste kwartaal van 2015 verbruikten ‘we’  namelijk 13,25 miljard MB aan data via 3G ten opzichte van 13,05 miljard MB een kwartaal eerder.
 


21-04-2016

Tele2 haalt klanten binnen met 4G

In het eerste kwartaal van 2016 heeft Tele2 31.000 nieuwe klanten mogen verwelkomen. Deze groei kwam vooral dankzij de introductie van de nieuwe iPhone en de investeringen van Tele2 in haar 4G-netwerk. Het totaal aantal mobiele klanten van de provider komt hiermee uit op 875.000.

Tele2 zag niet alleen een groei in het aantal mobiele klanten, ook het aantal klanten met vast breedbandinternet nam toe tot 345.000. Vaste telefonie was wel minder populair, daar was een daling van 4.000 te noteren. Desondanks is de omzet van het Zweedse concern in Nederland de eerste drie maanden van 2016 met 3 procent gestegen. Dankzij de investeringen in het 4G-netwerk resulteerde dit echter niet in winst. Het bedrijfsresultaat was 3,4 miljoen verlies.

Wereldwijd presteerde Tele2 het afgelopen kwartaal iets minder goed dan hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De totale omzet zakte met 1 procent naar 6,5 miljard Kroon. Het bedrijfsresultaat lag zelfs 14 procent lager dan hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Naast Nederland, bedient Tele2 ook de markt in Zweden, Duitsland, Oostenrijk, Kazachstan, Kroatië en de Baltische Staten.
 


13-04-2016

T-Mobile experimenteert met nagenoeg onbeperkte databundels

Telecomprovider T-Mobile is bezig met een experiment met tijdelijke internetbundels die klanten nagenoeg onbeperkte 4G-data biedt. Het experiment kan gezien worden als een test voor de toekomst om te kijken of grotere databundels daadwerkelijk nodig zijn.

3 Bundels

De test wordt uitgevoerd onder een beperkt aantal klanten van T-Mobile. Een aantal klanten kunnen gebruik maken van de weekendbundel. Deze bundel is geldig van vrijdagmiddag 18.00 tot maandagochtend 8.00 en kost €5,-. Binnen deze periode hebben klanten 50GB tot hun beschikking. Een andere bundel die getest wordt is 5GB binnen een uur buiten de standaard bundel. Dit kost €2,-. De derde en laatste bundel die deel uitmaakt van het experiment is internetten tijdens de hele ochtend- of avondspits. Klanten krijgen dan 20GB voor €4,-.

Bundelaanbod in de toekomst

T-Mobile heeft niet naar buiten gebracht hoeveel klanten deelnemen aan het experiment en ook niet of de bundels op termijn voor iedereen beschikbaar komen. Wel heeft de provider aangegeven dat het bundelaanbod uit het experiment wekelijks kan veranderen en dat ook het aantal uitgenodigde klanten kan variëren.


11-04-2016

4G-netwerk met 1Gbps in Singapore

Telecomprovider Starhub uit Singepare komt volgend jaar met een 4G-netwerk met een snelheid tot 1Gbps. Het netwerk wordt gerealiseerd in samenwerking met Huawei en zal meer dan 4x zo snel zijn dan het snelste mobiele internet in Nederland (4G+).
 

4,5G netwerk

Het snelle internet in Singapore zal een tussenvorm worden tussen 4G en 5G. Niet geheel verrassend noemt Starhub het dan ook 4,5G. Dit netwerk zal alleen door de allernieuwste smartphones ondersteund worden. Telefoons die nu 4G ondersteunen zijn dus niet geschikt. Naar verwachting valt de introductie van 4,5G in Singapore gelijk met nieuwe toestellen die het netwerk daadwerkelijk kunnen ondersteunen.
 

5G in 2020

4G moet niet verward worden met 5G. Laatstgenoemde moet de opvolger worden van 4G en zal naar verwachting rond 2020 uitgerold worden. Dit nieuwe netwerk zal niet alleen veel sneller zijn, maar moet ook nieuwe soorten apparaten kunnen ondersteunen. Daarbij moet gedacht worden aan slimme en zelfrijdende auto’s die met elkaar kunnen communiceren.


11-04-2016

T-Mobile klanten kunnen uit eigen databundel roamen

Nederlandse T-Mobile klanten kunnen sinds afgelopen week beperkt zonder extra kosten internetten in andere EU-landen. De hoogte van deze buitenlandbundel hangt af van het abonnement dat de klant heeft. Prepaidklanten moeten blijven betalen als ze in het buitenland zijn.

Vanaf nu kunnen klanten met een abonnement elke maand tussen de 50 en 250MB mobiel internet verbruiken in EU-landen zonder een roamingtarief te hoeven betalen. De nieuwe plannen volgen op de beslissing van vorig jaar om T-Mobile klanten gratis twee uur per maand gratis te laten bellen in de EU. Tot nu moest wel voor internet worden betaald.

Wanneer T-Mobile klanten door hun gratis buitenlandtegoed heen zijn, kunnen zij een Travel & Surf pas kopen om te blijven internetten. Op 30 april worden in de EU de maximale roamingtarieven verlaagd. Dit is het startschot van een volledige afschaffing van roamingkosten, wat in 2017 gebeurt.


25-03-2016

Gewijzigde openingstijden rond PasenIn verband met Pasen hebben wij gewijzigde openingstijden. Tweede Paasdag (maandag) zijn wij gesloten en is er geen telefonisch contact mogelijk. Online bestellen is natuurlijk geen probleem. Alle bestellingen die dit weekend en Tweede Paasdag gedaan worden, worden woensdag bij u afgeleverd.

Namens heel KommaGo,

Vrolijk Pasen


25-03-2016

KPN en Vodafone vergroten roamingbundels

KPN en Vodafone gaan hun Europese roamingbundels vanaf mei een stuk groter maken. Dit maakten de providers deze week bekend. De veranderingen komen voort uit nieuwe Europese regels die op 1 mei ingaan. Deze regels zijn het startschot van de gehele afschaffing van Europese roamingkosten in 2017.

De KPN dagbundel van 2,50 euro wordt verdubbeld naar 100 MB. De weekbundel krijgt eveneens twee keer zoveel data (200 MB). Met 500 MB wordt de maandbundels zelfs meer dan verdubbeld. Met ingang van 30 april verdwijnen de roamingtarieven van prepaid-klanten helemaal.

Op 1 mei komt ook Vodafone met goedkopere prijzen. Zo krijgt de Alles-in-1 Op Reis bundel van 2 Euro per dag 50 MB in plaats van 35 MB. Hierbij beschikt de gebruiker over 50 belminuten en 50 sms’jes per dag. De XL-bundel wordt verhoogd van 100 naar 125 MB (4 euro en 125 sms’jes/belminuten per dag). Gebruikers zonder buitenlandbundel gaan bij zowel Vodafone als KPN lagere tarieven betalen. Het nieuwe Europese maximum hiervan is 6 cent per MB en belminuut en 2 cent per sms. Voorheen was dit 20 cent per MB en belminuut en 7 cent per sms.     
 


22-03-2016

Gedragscode ‘gratis’ toestel bij abonnement weer uitgesteld

Mobiele providers hebben twee weken uitstel gekregen om zelf met een gedragscode te komen voor het leveren van een gratis toestel bij een abonnement. Met de gedragscode moet er een uitzondering op de wet financieel toezicht worden gemaakt.
 

Opnieuw uitstel

Het is niet de eerste keer dat minister Dijsselbloem van Financiën de providers uitstel geeft. Eerst zou er namelijk al op 1 januari een gedragscode moeten liggen, maar dit werd uitgesteld tot 1 maart. Deze deadline werd wel gehaald door de providers, maar de ingediende gedragscode voldeed niet. “Dit hangt samen met de zorgen die Autoriteit Consument en Markt recentelijk over de gedragscode heeft geuit en met de inhoudelijke keuzes die de sector heeft gemaakt bij het vormgeven en aanpassen van de gedragscode,” aldus Dijsselbloem.
 

Wet financieel toezicht

Eind vorig jaar werd duidelijk dat het verstrekken van ‘gratis’ toestellen bij abonnementen onder de wet financieel toezicht zouden gaan vallen. Deze uitspraak van de Hoge Raad heeft verstrekkende gevolgen voor de mobiele providers omdat een gratis toestel bij abonnementen in dit geval gaat gelden als koop of afbetaling. Wanneer providers kortingen van meer dan €250,- aanbieden, moeten ze nagaan of de klant de schuld wel aankan en moet er gevraagd worden naar huur, hypotheek en gezinssamenstelling. Alleen als de nieuw ingediende gedragscode voldoet, kan er een uitzondering gemaakt worden op de wet financieel toezicht en zijn de hierboven genoemde maatregelen niet nodig.


21-03-2016

Vodafone introduceert proefperiode onbeperkt data

Nieuwe en verlengende abonnees van Vodafone kunnen drie maanden lang gebruik maken van onbeperkt data. Op die manier krijgen deze klanten inzicht in hun daadwerkelijke verbruik om op basis daarvan de juiste databundel af te sluiten. De proefperiode wordt geïntroduceerd op 4 april.
 

Proefperiode data

Marcel de Groot, directeur consumentenmarkt bij Vodafone, legt uit: “Het is nu vaak moeilijk in te schatten hoeveel data je nou daadwerkelijk nodig hebt.” Met de nieuwe proefperiode moet het inschatten wel gaan lukken. Daarna kiest de klant de databundel die aansluit op zijn verbruik. Uiteraard is het ook daarna nog mogelijk om de databundel naar boven of naar beneden bij te stellen.
 

Nieuwe abonnementen

De invoering van de proefperiode met onbeperkt data gaat gepaard met de introductie van diverse nieuwe abonnementen. Zo presenteert Vodafone op 4 april het nieuwe Black-abonnement met een databundel van maar liefst 25GB per maand, de grootste databundel van Nederland. Het abonnement moet €89,- per maand gaan kosten en is inclusief 2GB internet in het buitenland, onbeperkt bellen in 84 landen en 100 minuten vanuit Nederland naar het buitenland bellen.
 

Bestaande abonnementen

Ook huidige abonnementen krijgen bij Vodafone een upgrade. De bestaande Red-abonnementen krijgen grotere databundels, bieden onbeperkt bellen en sms’en in Nederland en kosten tussen de €26,- en €36,- per maand. De veranderingen gelden overigens alleen voor nieuw afgesloten abonnementen.


15-03-2016

KPN en Vodafone komen met bellen via WiFi en 4G

KPN en Vodafone introduceren in de loop van dit jaar bellen via 4G en WiFi. Bellen via WiFi moet een goed alternatief worden voor wanneer het netwerkbereik wegvalt en het communiceren via 4G moet vooral zorgen voor betere kwaliteit.
 

KPN bellen via WiFi

KPN gaat voor het bellen via WiFi gebruik maken van voWiFi. Het bellen op deze manier zal net zo werken als regulier bellen. Daarmee volgt de telecomprovider het voorbeeld van buitenlandse providers die gebruikers al langer laten bellen via WiFi. Het schakelen tussen WiFi en de mobiele verbinding zal steeds gemakkelijker worden doordat het traditionele 2G-netwerk steeds minder gebruikt wordt bij mobiel bellen. In plaats daarvan wordt er vaker gebruik gemaakt van het datanetwerk. Bellen via WiFi komt bij KPN in 20167 beschikbaar. Aan het eind van dit jaar moet bellen via 4G mogelijk zijn.
 

Vodafone bellen via WiFi

Vodafone gaat eveneens haar klanten laten bellen via WiFi en 4G. De verwachting is dat hierdoor vooral het bellen binnenshuis een stuk beter zal gaan. Dit omdat 4G of WiFi een beter bereik hebben dan het traditionele 2G-netwerk. Net als KPN, zal Vodafone bellen via 4G dit najaar introduceren. De introductie van bellen via WiFi zal daarna uitgerold worden. Exacte data zijn niet bekendgemaakt, maar wel is duidelijk dat eerst de consumenten van Vodafone aan de beurt zijn en daarna de zakelijke klanten.


15-03-2016

T-Mobile wil mogelijk 4G op WiFi-frequenties

T-Mobile begint rond de jaarwisseling mogelijk met het uitzenden van 4G-signalen op WiFi-frequenties. Dit stelt de provider als reactie op een bericht van Tweakers dat T-Mobile hiervoor de opties bekijkt. Het betreft de 5GHz-band, waarop veel mensen hun WiFi-netwerk hebben zitten. Volgens T-Mobile zullen mensen echter geen last hebben van 4G-masten op de WiFi-frequenties.

Het is onduidelijk of andere providers ook interesse hebben in het gebruik van de 5GHz-band. Tele2 laat in een reactie weten dat het bedrijf hier vooralsnog geen plannen voor heeft. Een belangrijke reden hiervoor is dat Tele2 WiFi-storingen wil voorkomen.

Om gebruik te maken van WiFi-frequenties hoeft er geen speciale licentie te worden aangevraagd. Voor 4G-frequenties moet dit wel. T-Mobile zal waarschijnlijk 4G op WiFi-frequenties gebruiken op zogenoemde 'small cells', ofwel kleine zendmasten in drukke gebieden.Omdat de huidige smartphones het gebruik van WiFi-frequenties nog niet ondersteunen, zijn de plannen van T-Mobile alleen interessant voor toekomstige mobiele telefoons.
 


14-03-2016

Beste klantenervaring bij KPN en T-Mobile

KPN en T-Mobile bieden de beste klantenervaring. Dit concludeert Omnitele, een Fins bedrijf dat hier afgelopen februari onderzoek naar deed. Bij het onderzoek werd onder andere gekeken naar de kwaliteit van een telefoongesprek, de 4G-dekking en de snelheid van de internetverbinding.

Volgens Omnitele bieden KPN en T-Mobile op deze gebieden de beste klantenervaring, hoewel het verschil te klein is om een duidelijke winnaar aan te wijzen, zo stelt het onderzoeksrapport. Ook is het verschil met de andere providers niet heel groot. Vodafone staat op de derde plek en loopt vooral bij gesprekskwaliteit en het opzetten van een verbinding maar net achter op KPN en T-Mobile.

Op de vierde plek staat Tele2. Deze provider blijft vooral achter vanwege het dekkingsgebied buiten de grote steden. Terwijl Tele2 een 4G-dekking heeft van ‘slechts’ 94 procent, halen andere providers 99 procent. Dit is wellicht niet heel verwonderlijk, omdat Tele2 als laatste een eigen 4G-netwerk heeft opgezet. In vergelijking met andere landen is de klantenervaring in Nederland goed, zo blijkt uit het onderzoek.
 


16-02-2016

Ziggo en Vodafone Nederland verder als één bedrijf

Ziggo en Vodafone gaan hun Nederlandse activiteiten fuseren. Dat heeft Liberty Global, het moederbedrijf van Ziggo dinsdagnacht bekend gemaakt. De twee bedrijven willen een nieuwe provider creëren die de concurrentiestrijd aan zal gaan met andere grote telecomspelers als KPN, T-Mobile en Tele2.

Er wordt een gezamenlijke onderneming gecreëerd waarvan elk bedrijf de helft in handen krijgt. Hiervoor moet Vodafone nog 1 miljoen euro aan Liberty Global betalen. Uiteindelijk verwachten Vodafone en Liberty Global met deze fusie zo’n 280 miljoen euro per jaar te besparen, bijvoorbeeld op het gebied van infrastructuur, marketing en administratie.

De naam van de nieuwe provider is nog niet bekendgemaakt. Of er iets gaat veranderen voor de bestaande klanten van Ziggo en Vodafone is ook nog niet duidelijk. Wel zijn de bedrijven van plan om zogenaamde ‘quad play’ pakketten aan te bieden: abonnementen waarin niet alleen vast internet, telefonie en televisie, maar ook mobiel internet wordt aangeboden. Hiermee wordt het fusiebedrijf na KPN het tweede concern in Nederland met zowel een vast als mobiel netwerk.

Om de fusie helemaal rond te krijgen moeten Ziggo en Vodafone nog goedkeuring krijgen van toezichthouders, waaronder de Europese Commissie. Dit gebeurt waarschijnlijk eind dit jaar.

Mobielverbinden biedt 3G/4G abonnementen van Vodafone aan. Wilt u via ons een abonnement afsluiten, kijk dan eens bij de mobiele data abonnementen van Vodafone.


12-02-2016

Payleven krijgt flinke kapitaalinjectie

Payleven, leverancier van mobiele pinkassa’s krijgt een kapitaalinjectie van 10 miljoen Dollar van investeerder Seventure Partners. Met deze kapitaalinjectie moet het bedrijf verder gaan groeien.
 

Grote groei

Payleven timmert hard aan de weg om de markt van mobiele pinkassa’s te veroveren. Nu voor het eerst winst is gemaakt, durft investeerder Seventure Partners in te stappen. ,,Door deze investering heeft Payleven extra financiële ruimte om verder te kunnen groeien,” aldus de toelichting door Seventure Partners. Verder meldt de investeerder ook nog dat er al op verschillende markten een ‘positief resultaat’ wordt geboekt, wat duidt op operationele winst.
 

Kapitaalinjectie

De kapitaalinjectie komt overigens niet alleen van Seventure Partners. Ook eerdere investeerders doen nu mee, waaronder Holtzbrinck Ventures, ru-Net, B Cinque, New Enterprise Associates en MePay. Met de kapitaalinjectie moet Payleven concurrenten als iZettle, SumUp en Ayden definitief passeren. Met activiteiten op elf markten lijkt dit mogelijk, al heeft het bedrijf geen mededelingen gedaan over de prestaties per markt.


11-02-2016

Onze shops hebben een nieuw design!

Nieuws design

We hebben afgelopen tijd hard gewerkt aan een nieuw design voor al onze online shops. Het nieuwe design is gebruiksvriendelijker geworden en sluit beter aan bij onze missie: ‘Techniek toegankelijk maken’.

Nieuwe koers

Twee jaar geleden hebben we een nieuwe koers ingezet. We profileren ons als technisch specialist en ontzorgen onze klanten met professioneel advies en een eigen installatiedienst. We willen echt totaaloplossingen kunnen bieden. Vanuit deze gedachte hebben we ook het nieuwe design ontwikkeld en zijn er diverse grafische en technische verbeteringen aan de shops doorgevoerd.

Kennis toegankelijk maken

We wilden onze kennis toegankelijker maken omdat we weten dat dit wordt gewaardeerd. Dat blijkt wel uit het feit dat we het afgelopen jaar met 25% gegroeid zijn. In het nieuwe design is er nog meer ruimte om deze kennis te delen.

Nieuwe zoekfunctie

Ook de nieuwe zoekfunctie en gedeelde winkelwagen vergemakkelijken het winkelen in onze shops. Het is nu mogelijk om op één webshop, bijvoorbeeld Routershop, ook producten van andere shops direct aan te klikken en af te rekenen.


05-02-2016

Nederlandse 4G dekking uitstekend

De dekking van Nederlandse 4G-netwerken is uitstekend, zo blijkt uit een rapport van OpenSignal. Gemiddeld hebben Nederlanders 84 procent van de tijd toegang tot een 4G-netwerk. Hiermee staat Nederland op een mooie vijfde plek en moet het enkel Zuid-Korea, Japan, Hongkong en Koeweit voor zich dulden. Vooral Zuid-Korea heeft met 99,6 procent een extreem goede dekking.

OpenSignal is een app die via honderdduizenden gebruikers de dekking van de netwerken meet. Dit wordt gedaan middels een 4G-test waarbij elke tien tot vijftien minuten een meting wordt verricht. Volgens OpenSignal biedt KPN met 86 procent het beste bereik. Vodafone (85 procent) en T-Mobile (86 procent) volgen op de voet. Tele2 biedt momenteel 70 procent van de gevallen 4G-dekking, maar is nog bezig met de uitbreiding van zijn netwerk.

Uit de cijfers blijkt dat de dekking van Nederlandse 4G-netwerken de afgelopen tijd sterk verbeterd is. Een halfjaar geleden kon OpenSignal nog bij 80 procent van de gebruikers een 4G-test uitvoeren. Bij Tele2 is dit aantal gestegen van 51 procent naar 70 procent. Ook T-Mobile steeg van 72 van 84 procent, maar Vodafone en KPN veranderden nauwelijks. De gemiddelde Nederlandse 4G-snelheid ligt momenteel op 23 Mbps. Op dit vlak ligt T-Mobile met 30 Mbps voor op Tele2 (23 Mbps), KPN (22 Mbps) en Vodafone (19Mbps).
 


03-02-2016

EC wil bandbreedte vrijmaken voor 5G-netwerk

De Europese Commissie is van plan om meer bandbreedte vrij te maken voor het 5G-netwerk, de opvolger van 4G. Vanaf 2020 zullen de meeste providers 5G gaan aanbieden en daarom wil de EC de 700MHz frequentie vrijmaken voor mobiel internetverkeer.
 

Steeds meer mobiele data

In Europa wordt steeds meer mobiele data verbruikt. Niet alleen omdat er dagelijks meer gebruikers van mobiel internet bijkomen, maar ook omdat deze gebruikers steeds meer data verbruiken. Daarom is het hard nodig dat de weg wordt vrij gemaakt voor het 5G-netwerk. En dat kan alleen met het verruimen van de bandbreedte. Eurocommissaris Gunther Oettinger licht toe: ,,Ik wil dat Europa leidend is op het gebied van 5G. Daarom moeten alle lidstaten voor 2020 handelen.”
 

Betere coördinatie

Naast het verruimen van de bandbreedte is er volgens de Europese Commissie ook een betere coördinatie nodig als het gaat om de ruimte op de radiofrequenties. ,,Het is niet meer van deze tijd om 28 verschillende manieren te hebben om de radiofrequenties te regelen,” aldus Eurocommissaris Andrus Ansip. Wanneer heel Europa dezelfde radiofrequenties zou hanteren voor mobiele diensten wordt de kans op storingen volgens hem een stuk kleiner.


01-02-2016

KommaGo verruimt openingstijdenOm u voortaan nog beter van dienst te zijn, verruimen wij vanaf vandaag onze openingstijden! Alle shops van KommaGo zijn nu van maandag t/m vrijdag geopend van 9:00 tot 21:00 uur. Bestellingen die vóór 21:00 uur geplaatst zijn, worden dezelfde dag nog verzonden, mits op voorraad. Wilt u contact met ons opnemen? Wij zijn tot 17:30 uur bereikbaar per telefoon, e-mail of chat. 

Uitbreiden bezorgopties
Op korte termijn gaan wij in samenwerking met PostNL ook onze bezorgopties uitbreiden. Dit betekent dat u binnenkort bijvoorbeeld zelf een afhaalpunt kunt kiezen en/of een tijdvak kunt selecteren waarin u het pakket bezorgd wilt hebben. Zo sluiten wij onze service nog beter aan op de wensen van de klant.

Over KommaGo
KommaGo heeft al meer dan 15 jaar ervaring op het gebied van e-commerce. Inmiddels hebben wij 20 online shops onder ons beheer met een breed assortiment aan technische oplossingen en kwaliteitsproducten. Onze productspecialisten voorzien u graag van een passend advies. Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Bekijk dan het shopoverzicht op onze website.
 28-01-2016

T-Mobile biedt ‘s nachts onbeperkt internet

T-Mobile start met een nieuwe pilot voor 4g-abonnementen. Deelnemers kunnen kiezen uit een abonnement met een datalimiet van 30GB, 100GB of 200GB. Bijzonder is dat alle abonnementen tussen middernacht en 6 uur ’s ochtends geen datalimiet hebben.

Voor de abonnementen van 30GB, 100GB en 200GB betalen klanten iedere maand respectievelijk 29, 59 en 89 euro. Volgens T-Mobile is deze datalimiet noodzakelijk omdat dit de spitsuren zijn op het netwerk. Wanneer de datalimiet wordt overschreden, wordt de snelheid verlaagd naar 64Kb/s totdat de nieuwe maand begint.

Deelnemers kunnen ervoor kiezen om hun datalimiet maandelijks te veranderen. Het abonnement kan tevens op ‘0’ worden gezet. De nieuwe abonnementen kennen maximale download- en uploadsnelheden van 120Mbit/s en 50Mbit/s. Deelnemers kunnen hun 4g-abonnement gebruiken op elke plek met 4g-dekking en krijgen gratis een 4g-modem in bruikleen. Er is alleen een uitnodiging verstuurd naar mensen die zich reeds hebben aangemeld voor de pilot in december 2015.
 


27-01-2016

3G-netwerken Nederlandse providers tot 2021 in de lucht

Ondanks de opkomst van 4G en in een later stadium 5G, blijven voorlopig de 3G-netwerken van de Nederlandse providers in de lucht. Zowel KPN, T-Mobile als Vodafone hebben de licentie voor 3G met 4 jaar verlengd, waardoor zij hun netwerken tot minimaal 2021 in de lucht houden.

Agentschap Telecom

Het Agentschap Telecom beheert de licenties voor 3G-netwerken en heeft naar buiten gebracht dat alle drie de providers hun licentie hebben verlengd tot 1 januari 2021. Hierbij gaat het om de 2,1GHz-band licentie. Het is nog niet bekend wat de providers na 2021 met hun 3G-netwerk gaan doen. Toch ligt het niet in de lijn der verwachting dat 3G op korte termijn uitgeschakeld zal worden. Dit komt omdat veel M2M-toepassingen nog 2G vereisen, waardoor het uitschakelen van alles onder de 4G fatale gevolgen zal hebben.

Frequentieveiling

Normaal gesproken worden de licenties voor datanetwerken niet zomaar verlengd, maar vindt er een veiling plaats door de overheid in samenwerking met het Agentschap Telecom. Echter, de overheid wil voor de frequentieveiling meer tijd om deze voor te bereiden waardoor de eerstvolgende frequentieveiling pas in 2019 plaats zal vinden. Dan zal niet alleen de 2,1GHz band onder de veilinghamer gaan, maar ook de 700MHz-band.


27-01-2016

5G-netwerk al in 2018 in Zweden

Terwijl de Nederlandse telecomproviders op dit moment volop bezig zijn met het ontwikkelen en uitrollen van hun 4G en 4G+ netwerk, denkt de Zweedse telecomprovider Teliasonera al aan 5G. In 2018 moet 5G in samenwerking met Ericsson beschikbaar zijn voor consumenten.

5G in 2018

Teliasonera loopt daarmee voorop op het tijdschema van vele andere providers. De meeste aanbieders richten zich op 2020 voor de introductie van 5G. Toch is het niet ondenkbaar dat het Teliasonera in samenwerking met Ericsson gaat lukken om in 2018 al 5G aan te bieden. Met de introductie van 4G was het Zweedse bedrijf ook één van de eersten. Al in 2009 konden Zweedse consumenten profiteren van het snelle internet, terwijl KPN pas drie jaar later 4G in Nederland introduceerde.

5G sneller en meer toepassingen

5G-internet wordt nog sneller dan het huidige 4G en 4G+. Maar dit is niet het enige voordeel van 5G. Een belangrijke functie moet worden dat veel nieuwe soorten apparaten 5G ondersteunen. Daarbij is te denken aan slimme en zelfrijdende auto’s die via het 5G-netwerk met elkaar kunnen communiceren. Om dat veilig te laten verlopen moet de responstijd bij 5G gereduceerd worden tot een milliseconde of minder, waar de responstijd bij 4G nog tientallen milliseconden is.

Mobile World Congress

Verwacht wordt dat eind februari op het Mobile World Congress in Barcelona meer bekend wordt over de introductie van Teliasonera. Ook andere providers zullen daar hun plannen omtrent 5G uit de doeken doen.


11-01-2016

T-Mobile komt met sneller 4G+

T-Mobile begint maandag met de uitrol van 4G. Alle providers van Nederland beschikken nu over deze snellere variant van mobiel internet. Vanaf woensdag 13 januari krijgen de klanten toegang tot het snellere netwerk.

Volgens T-Mobile moet 76 procent van de Nederlandse bevolking op dit moment toegang hebben tot het 4G+ internet. Het is echter nog niet bekend om welke locaties het hier precies gaat. Komende zomer moet landelijke dekking zijn gerealiseerd. Het is tot op heden nog onduidelijk welke theoretische maximumsnelheid kan worden bereikt met 4G+. Volgens T-Mobile mogen gebruikers rekenen op een internetsnelheid die anderhalf keer hoger is dan via 4G.

Het 4G+ netwerkt dankt zijn hogere snelheid aan de combinatie van meerdere frequentiebanden. De meeste nieuwere mobiele telefoons bieden ondersteunen voor 4G+ internet. Lang niet alle telefoons ondersteunen de standaard echter.Service

Contact

Bestelproces

Algemene informatie