Home - Product informatie - Telecomgeneraties - Wat is 5G?

Heeft u vragen?


Neem contact met ons op

030 669 1226

Start een chatgesprek

Wat is 5G?

Wat is 5G?

Telecomproviders zijn op het moment hard bezig met het optimaliseren van hun 4G netwerk en het uitrollen van 4G+. Maar toch komen er regelmatig al berichten naar buiten over 5G. Wat is 5G, wat zijn de voordelen van 5G en wat kunt u ermee? Op deze pagina krijgt u antwoord op deze vragen.

Wat is 5G internet?

5G moet de opvolger worden van het huidige 4G. Het is belangrijk om te weten dat het huidige 4G, eigenlijk 3,9G is. Het huidige 4G+, ook wel LTE Advanced genoemd, is eigenlijk 4G. De nieuwste standaard op het gebied van mobiel internet moet dus 5G worden. Ook al zijn providers al volop bezig met het ontwikkelen van deze nieuwe standaard, de verwachting is dat we niet voor 2020 kunnen genieten van 5G.

Voordelen 5G

5G heeft drie belangrijke voordelen ten opzichte van eerdere datanetwerken. De voordelen op een rijtje.
5g snelheid
..
5g latency
..
5G internet of things
Snelheid Latency Internet of Things
De downloadsnelheid van 5G is ongeveer 10x sneller dan bij 4G. In theorie moeten pieksnelheden van 10 gigabyte per seconde gehaald kunnen worden. In praktijk zal die snelheid lager zijn, maar in ieder geval nog vele malen sneller dan het huidige 4G.
 
De wachttijd om een pagina te laden (latency) is een stuk korter bij 5G dan bij 4G. Duurt het bij het huidige datanetwerk nog ongeveer 50 milliseconden om een stukje data te verzenden, bij 5G zal dit ongeveer 1 milliseconde duren. Ideaal bijvoorbeeld voor communicatie met zelfrijdende auto’s. Het Internet of Things wordt steeds groter, waardoor de vraag naar een datanetwerk met veel capaciteit steeds urgenter wordt. Het 5G netwerk biedt die capaciteit. Sterker nog, met 5G internet kan de juiste bandbreedte bepaald worden aan de hand van de behoefte van de gebruiker.

Wat kunt u wel met 5G, maar niet met 4G?

Snelheid 5G
..
Zelfrijdende auto
..
Kraan
Snelheid Latency Internet of Things
Ten eerste moeten we het dan hebben over de snelheid. Als voorbeeld nemen we een film van 8GB die u downloadt via 4G of 5G. Met het 4G netwerk bent u hier ongeveer 7 minuten mee bezig. Via 5G internet heeft u de film binnen zes (!) seconden binnen.
 
Met 5G internet is daarnaast een zelfrijdende auto veel beter te controleren dankzij de lage latentie. Via sensoren en dankzij het snelle internet kan uw auto bijvoorbeeld al afremmen bij een ongeluk, voordat u überhaupt het ongeluk heeft opgemerkt.
 
Het Zweedse Ericsson liet daarnaast op het Mobile World Congress in 2015 zien dat het met 5G mogelijk is om graafmachines te besturen met Virtual Reality brillen, bijvoorbeeld de Oculus Rift. Natuurlijk geldt dit ook voor andere apparaten die via internet kunnen worden aangestuurd.
 

Wat zijn de obstakels voor 5G internet?

Voorlopig hoeven we nog geen 5G te verwachten, omdat er nog een aantal obstakels zijn die overwonnen moeten worden. Zo zijn providers op dit moment nog bezig met het opzetten, uitrollen en optimaliseren van hun 4G en 4G+ netwerken. Ook is er nog geen wereldwijde overeenkomst over hoe het 5G netwerk ontwikkeld en opgezet moet worden. Overigens subsidieert de EU de ontwikkeling wel en is er op Europees vlak een eerste stap gezet richting 5G internet.

Een ander belangrijk obstakel is de hogere frequentie van 5G. Deze hogere frequentie betekent niet alleen dat er nieuwe antennes geïnstalleerd moeten worden, maar ook dat het internetsignaal minder ver kan ‘reizen’. Naast nieuwe antennes, moeten er dus ook meer antennes komen om een wegvallende verbinding te voorkomen. En dat kost geld.
 

Service

Contact

Bestelproces

Algemene informatie