Home - Product informatie - Telecomgeneraties - Wat is 5G?

Heeft u vragen?


Neem contact met ons op

030 669 1226

Start een chatgesprek

Wat is 5G?

Wat is 5G?

De 5e generatie van mobiele data, aangeduid als 5G, wordt nu langzaam realiteit. De opvolger van 4G zal sneller zijn, voor een kortere latency zorgen (wachttijd om een pagina of toepassing te laden) en een grotere capaciteit bieden (handig voor bijvoorbeeld IoT). Maar hoewel we in één term spreken over 5G, is het goed om te weten dat 5G niet slechts één techniek is. Het 5G internet bestaat namelijk uit meerdere varianten.Op deze pagina komt u te weten wat 5G precies is en wat de voordelen van dit nieuwe netwerk zijn. Ook leest u wanneer en in welke fases het 5G internet wordt uitgerold.
 
1. Enhance Mobile Broadband (eMBB)
De eMBB techniek is het 5G wat we meestal bedoelen als we het hebben over 5G internet. De eMBB techniek zorgt voor een snelle verbinding met telefoons en routers en is ideaal voor het streamen van content of voor het gebruik van augmented reality. In eerste instantie zal de Enhance Mobile Broadband techniek een verdere ontwikkeling van LTE worden en op den duur overgaan naar 5G NR (New Radio). NR zit nog in de ontwikkelingsfase, waardoor momenteel niet exact duidelijk is wat deze techniek zal inhouden.
 
2. Massive IOT/LPWA (mMTC)
De 5G variant mMTC (massive, machine-type communication) is bedoeld voor sensoren en slimme devices. Denk bijvoorbeeld aan slimme meters die meterstanden doorgeven aan de energieleverancier. De Massive IOT/LPWA techniek zal werken met LTE-M (Long Term Evolution – Category M1) en NB-IoT (Narrowband Internet of Things).
 
3. Industrial IoT/URLLC
De derde variant van 5G is Industrial IoT (URLLC - Ultra-Reliable, Low-Latency Communications). Deze variant zal ook werken met de New Radio techniek (NR). De zeer lage latency zal waarschijnlijk gebruikt worden om auto’s autonoom te laten rijden. Een auto kan bijvoorbeeld snel afremmen voor een obstakel wat u zelf pas later zou opmerken.

De overgang naar 5G in fases

Net als de vroegere overgangen naar 3G en 4G, zal ook de overgang naar 5G in fases verlopen. De fases die relatief het eenvoudigst te implementeren zijn, zullen eerst worden gerealiseerd. Dat betekent dat een vaste draadloze verbinding voorop staat, waarna consumenten- en industriële toepassingen volgen.
 
Fase 1: Fixed Wireless Access
Vaste draadloze verbindingen (breedband WLAN voor gebouwen) leveren internetconnectiviteit naar een vaste locatie, zoals een bedrijfspand of een thuissituatie. Fixed Wireless Access (FWA) is meestal de eerste cellulaire service die een nieuwe generatie van (internet)standaarden ondersteunt. Het is gemakkelijk uit te rollen in kleine gebieden en is nuttig, omdat er geen noodzaak is tot een mobiele oplossing. Wereldwijd zijn in 2018 de 5G testen begonnen met FWA. In Nederland werd onder andere getest in Groningen en Den Haag en naar verwachting wordt deze 5G service in de loop van 2019 aangeboden.
 
Fase 2: Consumer Cellulair
Jaren geleden had lang niet iedereen een smartphone, maar tegenwoordig vormt dit apparaat een standaard onderdeel van het alledaagse leven. Er zal bij de implementatie van 5G dan ook een belangrijke focus op smartphones liggen. Networkoperators zijn al bezig met de nodige aanpassingen aan het netwerk en smartphonefabrikanten introduceren nieuwe modellen die ‘5G ready’ zijn.
Het jaar 2019 wordt wereldwijd gezien als hét jaar dat de 5G smartphones en het 5G-netwerk in bepaalde landen uitgerold zal worden, zodat het daadwerkelijk te gebruiken is.
 
Fase 3: Internet of Things (IoT)
IoT is een markt die blijft groeien en zeer belangrijk is voor 5G. De vraag voor consumenten is echter dringender, waardoor IoT meer naar achter is geplaatst. Nieuwe 5G mogelijkheden die mobiele data en hoge en lage bandbreedte IoT-toepassingen ondersteunen, worden in 2020 verwacht.
 
Fase 4: Toekomstig 5G gebruik
De eerste drie fases van 5G zijn in principe een evolutie van de bestaande mobiele technieken. De fases zullen belangrijke verbeteringen omvatten in zowel in de Low Power Wide-Area (LPWA) applicaties als de high-speed en high-bandwidth mobile broadband applicaties. Het écht nieuwe 5G met een hoge betrouwbaarheid en lage latency, private networks op het unlicensed spectrum en satellietcommunicatie wordt eind 2021 of vroeg 2022 verwacht. Tijdens deze fase zullen we nieuwe technieken zien, zoals autonoom rijdende auto’s of slimme fabrieken.

Meer weten?

Wilt u meer weten over 5G? Lees dan het Sierra Wireless Whitepaper. Sierra Wireless is een toonaangevende partij op het gebied van LTE routers en diverse toepassingen voor IoT. Op 25 april 2019 kunt u bij KommaGo een gratis seminar volgen over de Sierra Wireless producten en clouddiensten. Meld u aan of neem contact met ons op voor vragen over het productassortiment. Stuur onze productspecialisten een bericht in de chat, mail naar info@mobielverbinden.nl, bel naar 030 669 1226 of vul onderstaand contactformulier in.

Stel uw vraag

Stuur een email naar   info@mobielverbinden.nl  Of gebruik onderstaand formulier
Naam*:
E-mailadres*:
Uw vraag*:
* Verplichte velden

Service

Contact

Bestelproces

Algemene informatie