Home - Product informatie - Telecomgeneraties - Wat is 5G?

Heeft u vragen?


Neem contact met ons op

030 669 1226

Start een chatgesprek


Wat is 5G?

Wat is 5G?

Vanaf eind 2020 kan iedereen gebruikmaken van 5G. Maar wat is 5G eigenlijk? Als we over 5G spreken, wordt de vijfde generatie van mobiele netwerken bedoeld. Het is dus de opvolger van 4G en is veel sneller én kan meer gelijktijdige gebruikers een netwerkverbinding bieden. Hieronder geven we u de belangrijkste informatie over 5G, wat de voordelen van dit nieuwe netwerk zijn en welke 5G apparatuur er al op de markt is. En heeft u nog vragen, dan kunt u uiteraard contact met ons opnemen.
 
Ga direct naar:
Welke voordelen biedt 5G?
Brengt 5G gezondheidsrisico’s met zich mee?
Welke producten zijn geschikt voor 5G?
Wat kan KommaGo voor u betekenen?

Welke voordelen biedt 5G?

Het nieuwe 5G netwerk brengt een aantal belangrijke voordelen met zich mee. Het is sneller dan 4G, biedt door een extra frequentieband meer gebruikers tegelijkertijd een internetverbinding, is betrouwbaarder én zeer geschikt voor IoT-apparatuur.
 
1. Snellere verbinding
5G is vele malen sneller dan zijn voorgangers. Hoe snel het in de praktijk precies zal zijn, is nog niet bekend. Verschillende providers voeren nog tests uit met 5G, maar in theorie zal 5G een snelheid tot maar liefst 20Gbps aan kunnen.
 
2. Meer gelijktijdige gebruikers en geschikt voor IoT
5G maakt gebruik van een extra frequentieband, waardoor het meer gebruikers tegelijk een internetverbinding kan bieden. In feite is 5G is een zendtechniek met elektromagnetische golven die ook op de bestaande frequentie-banden van 2G, 3G en 4G werkt. Echter heeft de Europese Unie drie frequentiebanden aangewezen voor 5G: 700 MHz, 3.5 GHz en 26 GHz.
 
700 MHz
De 700 MHz frequentie is een lage frequentie en heeft een groot bereik waardoor minder antennes nodig zijn. Deze frequentieband is daarom handig om een landelijke dekking mee te realiseren. Voor toepassingen waarbij hoge datasnelheden gewenst zijn, is de 700 MHz frequentieband minder geschikt. Wel is deze frequentie goed bruikbaar voor toepassingen met weinig gegevensoverdracht, zoals bij IoT-toepassingen.
 
3,5 GHz
De 3,5 GHz frequentie biedt meer bandbreedte dan de 700 MHz frequentie en is handig wanneer een goede dekking en hoge datasnelheden van belang zijn. Doordat de snelheden met name op lokaal niveau hoog zijn, is deze frequentie geschikt voor diverse bedrijfs- en consumenten toepassingen. Denk bijvoorbeeld aan toepassingen met hoge resolutie video zoals virtual reality. Het nadeel van 3,5 GHz is het kleinere bereik die de antennes hebben, waardoor er meer opstelpunten nodig zijn. Bovendien wordt het signaal op deze frequentie gemakkelijker tegengehouden door muren, waardoor een uitstekende dekking binnen een gebouw lastiger te realiseren is.
 
26 GHz
De 26 GHz frequentie is geschikt voor toepassingen met zeer hoge datasnelheden, maar biedt slechts bereik op een korte afstand. Het is dan ook handig om deze frequentieband te gebruiken voor toepassingen in de buurt van een 5G basisstation. Door het beperktere bereik is deze frequentie niet geschikt voor een landelijk dekkend netwerk, omdat er dan te veel 5G basisstations geplaatst moeten worden.
 
3. Betrouwbaarder
5G zorgt voor een nog lagere latency dan 4G al had. Latency staat voor de tijd die nodig is om een verbinding te maken tussen een apparaat en het netwerk. Bij 4G is de latency een aantal tientallen milliseconden en bij 5G daalt dit tot slechts 1 milliseconde. Dit zorgt er dus voor dat extreem snelle gegevensoverdracht mogelijk is. En dat biedt onder andere uitkomst voor databeveiliging, artificial intelligence, de medische wetenschap en de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s.

Brengt 5G gezondheidsrisico’s met zich mee?

Op 5 november 2019 verzocht de Tweede Kamer de Gezondheidsraad om, op basis van de meest actuele wetenschappelijke inzichten, uiterlijk in het 2e kwartaal van 2020 een advies uit te brengen over mogelijke gezondheidsrisico's van 5G. De uitkomsten hiervan zullen later bekend worden.
 
Ondertussen zijn er verschillende bronnen die aangeven dat er nog geen overduidelijk verband is tussen 5G en eventuele gezondheidsklachten. Zo meldt het RIVM dat er geen bewijs is dat blootstelling aan 5G onder de gestelde limieten schadelijk is. En in een video van de Universiteit van Nederland leggen wetenschappers Bart Smolders (TU/Eindhoven) en Hans Kromhout (Universiteit Utrecht) uit wat 5G is. Hierin komt naar voren dat het niet uit te sluiten is, maar ook niet te bewijzen is dat klachten door de elektromagnetische straling worden veroorzaakt.

Welke producten zijn geschikt voor 5G?

Naar verwachting kan men pas vanaf halverwege/eind 2020 echt gebruikmaken van het 5G netwerk. Daarom is er nog maar een beperkt aanbod van producten die geschikt zijn voor 5G. Huawei is hierin echter wel een voorloper en bood als eerste een 5G router aan.


Huawei 5G router
De Huawei 5G CPE Pro is de eerste 5G router op de markt, aangedreven door de krachtige Balong 5000 5G multi-mode chipset. Het apparaat ondersteunt zowel 4G als 5G netwerken en zorgt voor een supersnelle draadloze verbinding tot maar liefst 2,3 Gbps. Mobiel internet was nog nooit zo snel en stabiel.
Huawei H112-372 5G CPE Pro 5G LTE router
 

Wat kan KommaGo voor u betekenen?

Wilt u meer weten over 5G? Neem voor vragen of voor meer informatie over ons 3G, 4G en 5G productassortiment contact op met onze specialisten via telefoonnummer 030 669 1226, per e-mail via info@mobielverbinden.nl of vul onderstaand contactformulier in.

Stel uw vraag

Stuur een email naar   info@mobielverbinden.nl  Of gebruik onderstaand formulier
Naam*:
E-mailadres*:
Uw vraag*:
* Verplichte velden

Service

Contact

Bestelproces

Algemene informatie